Er is de afgelopen jaren toch al het één en ander veranderd in de binnenstad
Er is de afgelopen jaren toch al het één en ander veranderd in de binnenstad Foto:

Helft minder geld voor vitaal houden binnenstad

BERGEN OP ZOOM - In de eerste 2,5 jaar dat er actief gewerkt werd aan het upgraden van de binnenstad van Bergen op Zoom, zijn er 64 nieuwe winkels geopend, waarvan er 55 nog actief zijn. Er zijn dertig nieuwe ondernemers opgeleid, er zijn 12 Big Bellies geplaatst met een speurtocht voor kinderen en zo zijn er nog veel meer successen te benoemen. Dat blijkt uit de evaluatie van de Brede Aanpak Binnenstad waar de gemeente Bergen op Zoom in 2015 mee is begonnen.

DOOR REMKO VERMUNT

De binnenstad van Bergen op Zoom was nodig toe aan een impuls en daarom werd in 2015 besloten om per jaar 500.000 euro beschikbaar te stellen om de binnenstad vitaal te maken én te houden voor de toekomst. Het project Brede Aanpak Binnenstad werd opgestart waarbij van 2016 tot en met 2018 allerlei acties werden ondernomen om de binnenstad aantrekkelijk te maken voor de eigen inwoners, maar ook voor toeristen. Zo werd er bijvoorbeeld ook een innovatielab geopend, er kwam een wisselwinkel, er zijn bankjes geplaatst waar je als bezoeker even rustig kan zitten zonder dat je een drankje hoeft te bestellen, er zijn 12 toiletten opengesteld voor publiek en er zijn extra belevingsplekken voor kinderen gerealiseerd. Nu, 2,5 jaar later, komt er een einde aan die Breda Aanpak Binnenstad, maar dat betekent niet dat er niets meer aan gedaan gaat worden.

Afgeslankte vorm

"De Brede Aanpak heeft een succesvol begin gemaakt met de (re)vitalisering van de Binnenstad, dit betekent niet dat het werk ook klaar is. Het vitaal maken en houden van de binnenstad is - in onze snel veranderende wereld - nooit af en het economische en maatschappelijke belang is enorm", stelt wethouder Patrick van der Velden. Daarom is vanaf dit jaar 250.000 euro beschikbaar gesteld om in 'afgeslankte vorm' verder te gaan. De focus komt te liggen op drie doelen: Het stimuleren en faciliteren van ondernemerschap, met als doel het duurzaam vullen van leeggekomen winkelpanden. Daarnaast wordt gewerkt aan het stimuleren van andere functies die de plaats innemen van winkels (innovatie) én het versterken van de aantrekkingskracht van de binnenstad, zodat er meer bezoekers en toeristen naar de binnenstad komen.

Acties

Om dat allemaal te realiseren wil de gemeente er in ieder geval voor zorgen dat ondernemers alle ruimte krijgen die ze nodig hebben, door bijvoorbeeld te werken met snelle procedures, een service bewuste houding en geen regels omwille van de regels, maar samen onderzoeken wat er wel mogelijk is. Maar, daarnaast moet ook gekeken worden naar de invulling van de binnenstad. "De traditionele functie van de binnenstad (placetobuý) neemt af. De consument vraagt om nieuwe vormen van winkels, met onder meer een sterke belevingscomponent (place tobe)", staat in de evaluatie te lezen. Zo wordt er geëxperimenteerd met nieuwe functies én er wordt hard gewerkt om een nieuwe toeristische trekker naar de stad te halen.

Toeristentrekker

Er lagen al plannen voor het Gouvernementsgebow, maar daar werd uiteindelijk toch de stekker uit getrokken. Ook dit jaar gaat gezocht worden naar een nieuwe kandidaat om hier iets leuks te beginnen. "Door toevoeging van publiekstrekkers kunnen we bezoekers en gebruikers weer naar de binnenstad halen. Als we trekkers hebben die echt op het netvlies staan van de toerist en een bijzondere bezoekers-ervaring bieden, dan zijn toeristen bereid iets verder te reizen." Zo wil Bergen op Zoom ervoor zorgen dat mensen die op vakantie gaan naar Zeeland, ook even een dagje naar Bergen op Zoom komen. "In de praktijk gebeurt dat nu maar mondjesmaat en dat komt een deel door de extra afstand die ze vanaf hun vakantieadres moeten rijden om ons te bezoeken."

Eén ding staat buiten kijf in de evaluatie: "Samenwerking is essentieel om de Binnenstad vitaal te houden." [l]