Onderzoek naar kansen op bedrijventerreinen

BERGEN OP ZOOM - De gemeente Bergen op Zoom verwacht aan het einde van dit jaar een eerste beeld te hebben van de hoeveelheid en het type bedrijventerreinen die nodig zijn om een gezonde economische ontwikkeling in de toekomst te waarborgen. Dat laat wethouder Evert Weys weten. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar de mogelijkheden in Bergen op Zoom, maar er wordt ook gezocht naar andere locaties op de Brabantse Wal.

DOOR REMKO VERMUNT

Bergen op Zoom is op zoek naar ruimte voor bedrijventerreinen om ook de komende jaren als gemeente verder economisch te kunnen groeien. Daarom gaat de gemeente in beeld brengen wat nodig is om als gemeente (en regio) voldoende aanbod aan kavels te hebben. "Hierbij gaat het om zowel kwaliteit als kwantiteit van vraag en aanbod. Hierbij kijken we naar de lokale economische structuur, ambities en naar de vraag vanuit de markt", stelt wethouder Evert Weys.

Ontwikkelingen

De provincie Noord-Brabant heeft eind 2018 al een nieuwe prognose voor behoefte aan bedrijventerreinen uitgebracht. Die prognose vormt de basis voor nieuwe afspraken met de regio West-Brabant. "Er blijkt in West-Brabant in de komende jaren vooral een ruimtevraag in de sectoren Logistiek, Groothandel en Industrie. Dit zijn sectoren die aansluiten op het huidige economisch profiel van Bergen op Zoom", stelt Weys. Maar, de economie verandert in hoog tempo en er zijn ook nieuwe ontwikkelingen zichtbaar die invloed gaan hebben op de vraag naar bedrijventerreinen, denk bijvoorbeeld aan duurzaamheid, robotisering en E-commerce. "Het is zaak voor de gemeente Bergen op Zoom en de Brabantse Wal en haar bedrijven om in dat krachtenveld een positie te blijven verwerven. Waarbij we moeten bedenken dat de 'oude industrieën' nog een tijd mee zullen gaan maar het belangrijk is tijdig in te spelen op verandering."

Focus

Om economisch te kunnen groeien de komende jaren, zal de gemeente Bergen op Zoom dan ook de nodige veranderingen en vernieuwingen door moeten voeren. Bij de zoektocht naar nieuwe bedrijventerreinen moet er niet alleen gekeken worden naar welke gronden beschikbaar zijn, maar er moeten ook bewuste keuzes gemaakt worden over wie er wél op die bedrijventerreinen mogen komen en welke bedrijven of sectoren juist afvallen. Op dit moment zijn Logistiek, Zorg en Industrie de belangrijkste pijlers binnen de gemeente Bergen op Zoom. Ruim 10.4000 van de ongeveer 29.500 arbeidsplaatsen in de gemeente zijn te vinden op de bestaande bedrijventerreinen. Door als gemeente de komende jaren extra in te zetten op innovatie en doorontwikkeling binnen deze sectoren, kan dit zorgen voor meer werkgelegenheid en een ander type arbeidsmarkt. "We zien rondom biobased economy en agrofood volop nieuwe en innovatieve ontwikkeling die daar een goede basis voor kunnen vormen. Denk bijvoorbeeld aan Green Chemistry Campus, Suikerlab, Protix en het tech-centre van Lamb-Weston Meyer.

Momenteel zijn werkgroepen samengesteld, bestaande uit ambtenaren van de deelnemende gemeenten en afgevaardigden van andere organisaties, zoals de provincie en het waterschap. De gemeente Bergen op Zoom is daarbij goed vertegenwoordigd. Eind van dit jaar moet er meer duidelijkheid zijn over welke kant de gemeente Bergen op Zoom op wil én kan. [l]