Afbeelding
Foto:

Burgemeester Petter: 'Niet handhaven op vrachtwagenverbod is bewuste keuze'

BERGEN OP ZOOM - Er is wél sprake van een beperkte capaciteit binnen het politieteam Bergen op Zoom, maar dat is niet de reden dat er niet actief gehandhaafd wordt op het vrachtwagenverbod dat onlangs is ingesteld in de binnenstad van Bergen op Zoom. Dat stelt burgemeester Frank Petter op vragen van Lijst Linssen.

DOOR REMKO VERMUNT

De fractie van Lijst Linssen stelde eerder dit jaar al vragen over een mogelijk capaciteitsprobleem bij de lokale politie. Volgens de politieke partij wordt dit probleem mede veroorzaakt door agenten die verdachten naar het cellencomplex in Breda of Middelburg moeten brengen. In Bergen op Zoom zijn wel een paar cellen beschikbaar, maar zodra een verdachte langer dan zes uur opgehouden moet worden, moet de verdachte overgebracht worden naar één van de grotere cellencomplexen. Daardoor zou de politie volgens Lijst Linssen meer bezig zijn met het spelen van een taxibedrijf en dus niet toekomen aan het echte werk. "De politie heeft met betrekking tot de cellencomplexen een grondige analyse gemaakt. Hierbij is gekozen voor 3 complexen die op strategische locaties zijn gevestigd. Hierdoor is er minder personeel nodig voor het bezetten van de cellencomplexen en is er meer politiecapaciteit beschikbaar voor inzet op straat", reageerde burgemeester Frank Petter.

Keuzes

Toch werd onlangs bekend dat er bijvoorbeeld niet actief wordt gehandhaafd op het vrachtwagenverbod dat sinds kort van kracht is in de Bergse binnenstad. "Als je dit dan allemaal in een groter geheel ziet dan kan je bijna gerust zeggen dat 1+1 2 is en dit heen en weer rijden de capaciteit wel aantast waardoor bijvoorbeeld handhaving van dit
verbod niet plaats vindt", stellen Maikel de Bekker en Meino Dam. Maar, daar is volgens Petter geen sprake van. "Het niet actief handhaven op het vrachtwagenverbod is een van de vele bewuste keuzes in het kader van de beperkte capaciteit. Er is een keuze gemaakt om op andere activiteiten wel te handhaven. Afgelopen evenement 'de Krabbenfoor' is een goed voorbeeld van het actief handhaven door de politie op 'kleinere' overtredingen."

Telling

Wel gaat de gemeente Bergen op Zoom in september een telling uitvoeren naar het aantal vrachtwagens op de centrumring. Het vrachtwagenverbod werd begin juni ingesteld voor de binnenstad van Bergen op Zoom. Alleen vrachtwagens die een aantoonbare bestemming hebben binnen de centrumring mogen doorrijden. Nu, ruim twee maanden na de invoering van het verbod, is het aantal vrachtwagens volgens de gemeente zeker al afgenomen. "Dit is de stellige indruk van de gemeente en dit beeld wordt ondersteund door verschillende bewoners langs de centrumring." Maar, om die stelling kracht bij te zetten wordt in september een telling uitgevoerd naar de aantallen vrachtwagens op de centrumring. "Op dit moment heeft dit in verband met de vakantieperiode minder zin. Aan de hand van die tellingen – die vergeleken worden met het eerder verkeerstellingsonderzoek – kijkt de gemeente of er extra maatregelen nodig zijn om het vrachtwagenverbod onder de aandacht te brengen." In oktober wordt het vrachtwagenverbod geëvalueerd met de betrokken klankbordgroep en andere inwoners.

Handhaving

Overigens, dat er niet actief gehandhaafd wordt op het verbod, wil niet zeggen dat er helemaal geen handhaving plaatsvindt. "Het belangrijkste is dat handhaving een allerlaatste maatregel is. Belangrijker is dat het beoogde effect – minder vrachtwagens – wordt bereikt. Dat effect lijkt behaald." Er is dan ook geen permanente controle op het vrachtwagenverbod, maar de politie neemt het toezicht en de handhaving wél op in de surveillance. Desondanks blijft het volgens burgemeester Petter lastig om te handhaven op het verbod. "Een vrachtwagen die met reden in de binnenstad is geweest en wegrijdt over bijvoorbeeld de Auvergnestraat, is aan de buitenkant lastig te onderscheiden van een 'illegale' vrachtwagen." [l]