Brabantse Heemdagen

BERGEN OP ZOOM - Op 22 en 23 augustus worden de 71e Heemdagen gehouden in en rond Bergen op Zoom en de Brabantse Wal. Onder begeleiding van Brabants Heem een overkoepelende organisatie van heemkringen hebben de Geschiedkundige Kring van Stad en Land van Bergen op Zoom en de Heemkundekring Halchterth een programma opgezet om de deelnemers van andere Heemkundekringen uit Brabant in contact te brengen met onze omgeving. Dit alles onder het motto: ‘Verdediging van Landgoed en Erfgoed’.

Het programma start op donderdag met een ontvangst van de 70 gasten in De Maagd. Na een woord van welkom door de wethouder van cultuur Weys, zal de officiële opening geschieden door de voorzitter van Brabants Heem, de heer Henk Hellegers. Voor het verdere programma worden de gasten opgedeeld in 4 groepen, die al wandelend een aantal monumenten zal bezoeken, o.a. de Grebbe en de Synagoge.

Na de lunch bij ‘La Pucelle’ gaan we verder met de bezichtigingen van de monumenten en tegen de klok van 16.45 uur sluiten we dit onderdeel af.

De ‘Heemvaarders’ verplaatsen zich daarna op eigen gelegenheid naar Ossendrecht waar men samen het diner zal nuttigen en een vooruitblik krijgt op de tweede dag.

Op vrijdagochtend wordt er verzameld bij hotel Dekkers in Ossendrecht, waar door Willem de Weert een korte uitleg over de Brabantse Wal wordt gegeven. Vervolgens zullen de bezoekers zelf kennis gaan maken met de Brabantse Wal en, gezien het parkoers, ook gaan voelen in hun kuiten. We bezoeken tevens de Waterschans In Bergen op Zoom en gaan lunchen in het Heemhuys van Halchterth. In de middag staat Fort de Roovere, met zijn Pompejustoren en Mozesbrug nog op het programma. Daarna fietsen we door het bosgebied aan de achterzijde van de Brabantse Wal terug naar het startpunt van de dag om daar weer te dineren. Daar worden de twee Heemdagen ook officieel afgesloten en gaat ieder, hopelijk voldaan, zijns weegs. [l]