Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

De Krabben krabbelen op uit een diepe put

BERGEN OP ZOOM - Zwem- en Polovereniging De Krabben is in de laatste anderhalf jaar tijd ruim zestig leden verloren en nog eens negentien leden hebben hun lidmaatschap op pauze gezet. Hoofdoorzaak is de sluiting van zwembad De Schelp geweest. "Als vereniging konden we wel terecht bij het buitenbad van zwembad De Melanen in Halsteren, maar voor veel zwemmers bood dat te weinig comfort."

DOOR REMKO VERMUNT

Zwem- en Waterpolovereniging De Krabben gaat er dit seizoen alles aan doen om weer op te krabbelen uit de diepe put waar ze de afgelopen tijd in hebben gezeten. Dat alles begon in maart 2018 toen zij plots te horen kregen dat De Schelp dicht moest. "We hebben toen ongeveer een maand helemaal niets kunnen doen", vertelt Ferry van Vegchelen die sinds maart voorzitter is van De Krabben. Uiteindelijk werd een goed alternatief gevonden. Zwembad de Melanen in Halsteren ging een maand eerder open dan gepland, waardoor de vereniging toch kon trainen. "Voor de waterpoloteams was dat prima, maar voor de zwemmers biedt een buitenbad gewoon niet genoeg comfort, denk bijvoorbeeld aan de temperatuur."

Opzeggen

Veel van de zwemmers besloten dan ook om een deurtje verder te kijken. "Ze zijn naar Roosendaal, Oosterhout en naar Steenbergen overgestapt", legt Van Vegchelen uit. Uiteindelijk besloten 61 zwemmers om hun lidmaatschap op te zeggen. "We hebben hen niet vastgehouden aan hun opzegtermijn, we moesten ze laten gaan." Nog eens negentien zwemmers hebben hun lidmaatschap on hold gezet. "Zij zijn niet elders gaan kijken, maar ze wachten wel tot De Schelp weer opengaat." Van de veertig wedstrijdzwemmers bleven uiteindelijk twee personen over. "We hebben de afgelopen tijd dan ook niet mee kunnen doen aan regionale en landelijke zwemwedstrijden." Bij de waterpoloteams zijn de ledenaantallen wel stabiel gebleven. "Maar dat komt mede omdat zwemmen toch individualistischer is, bij waterpolo speel je in een team en dan ben je sneller geneigd om bij elkaar te blijven."

Inkomsten

Niet alleen raakte de vereniging hun leden kwijt, maar ook hun contributie en daardoor viel een groot deel van de inkomsten weg. "Het heeft een enorm financieel gevolg. We hebben vorig jaar dan ook met een dikke min afgesloten en ook dit jaar gaan we de begroting niet rond krijgen", stelt Van Vegchelen. Daarom is onder andere een gesprek met de gemeente aangevraagd. "De zwemmers hielden de club voorheen financieel gezien in evenwicht, maar als we dit jaar weer met een min afsluiten dan krijgen we echt een probleem." Om hoeveel geld het precies gaat, wil van Vegchelen liever niet kwijt. "Dit betreft iets waar we niet graag mee te koop lopen, maar dat het water tot aan de lippen staat is zeker, onze financiële tegenslagen zijn ook reeds medegedeeld aan de belangenbehartigers binnen de gemeente."

Carte blanche

Toch ziet Ferry van Vegchelen kansen voor de toekomst. Afgelopen zaterdag is het seizoen officieel weer van start gegaan en vanaf 2 september kan de vereniging weer terecht bij zwembad De Schelp. "We gaan oude zwemmers weer benaderen in de hoopmen verwachting dat ze terugkomen." Maar, net als bij het vertrek van de zwemmers wil de vereniging hun leden een 'carte blanche' geven. "Ze mogen altijd bij ons terugkomen." Over een jaar hoopt Van Vegchelen in ieder geval dat de negentien mensen die hun lidmaatschap op pauze hebben gezet, weer terug zijn gekeerd én hij hoopt dertig extra leden te mogen ontvangen. "Dat zal een mix zijn van zwemmers die weg zijn gegaan én nieuwe leden."

Reset

Omdat er met het vertrek van de zwemmers ook veel ouders en kaderleden zijn weggegaan die o.a. trainingen gaven, is ook hard gewerkt aan een nieuw team van trainers en commissieleden. "Want zonder deze toppers is er geen zwem- en polovereniging in Bergen op Zoom!" [l]