Bridgeclub Bergen Troef stapt over naar clubranking

BERGEN OP ZOOM - In bridgend Nederland is het gebruikelijk om de interne competitie te spelen in 6 rondes van 5 spelavonden. Na iedere ronde volgt promotie of degradatie. Als eerste Bergse club gaat BC Bergen Troef over op een systeem van clubranking.

De sterkte van iedere speler wordt bepaald op basis van het gemiddelde resultaat over de voorgaande 6 speelavonden. Op de woensdagse speelavond worden de A-, B- en C-lijn ingedeeld op basis van de dan geldende spelersrankings. De samenstelling van de lijnen wisselt dus per speelavond.

Gevraagd naar de voordelen van dit systeem geeft bridgeleraar en wedstrijdleider van Bergen Troef Gerard Crusio de volgende opsomming: “Het grootste voordeel is, dat je bij een lagere opkomst probleemloos kunt overstappen op een speelavond met minder lijnen. Je vermijdt daarmee onplezierig korte lijnen met slechts 8 paren in een lijn.”

“Een groot voordeel is ook, dat nieuwe leden of gastspelers niet meer in de C-lijn hoeven te beginnen, maar direct kunnen instromen op hun geschatte speelsterkte of op de mediaan.”

“De competitie zal nu gespeeld worden over 32 speelavonden, waarvan je ten minste 24 avonden moet hebben meegespeeld. Speel je meer dan 24 avonden, dan vervallen de slechtste resultaten. Daardoor krijg je een systeem, waarbij de beste bridger kampioen wordt, zij het, dat de trouwe spelers een voordeeltje hebben.”

“Erg leuk is ook, dat we nu zowel een kampioenspaar, als een individueel kampioenschap zullen hebben. Binnen dit systeem is het namelijk heel eenvoudig om met een andere partner te gaan spelen, zowel als invaller, maar ook bij een permanente partnerwisseling. In het verleden leidden dergelijke wisselingen er altijd toe, dat je was uitgeschakeld voor het clubkampioenschap. Nu kun je nog mee blijven doen in de individuele competitie.”

Na al deze voordelen komt natuurlijk de onvermijdelijke vraag, of er ook nadelen aan het systeem zitten. Wedstrijdleider Crusio aarzelt: “Sommigen noemen het een voordeel, anderen een nadeel: omdat het wegblijven op een speelavond minder nadelige consequenties heeft, bestaat het risico, dat een verjaardag of voetbalwedstrijd eerder tot afzeggen leidt. Om dat tegen te gaan hebben we nog een speciale prijs ingevoerd. Na acht speelavonden wordt bepaald, wie de hoogste stijging in rankingpunten heeft behaald. Die wordt periodekampioen. Het leuke is, dat die titel ook door minder sterke spelers kan worden behaald. Maar er is wel één voorwaarde: je moet tenminste 7 van de acht avonden hebben meegespeeld.”

Wilt u meer weten, kom dan eens meespelen op onze woensdagse speelavond in Rozenoord. Meer informatie op de website: https://www.nbbclubsites.nl/club/28025. [l]