Kruising Markiezaatsweg - Zuiderdreef lijkt veiliger

BERGEN OP ZOOM - De aanpassingen bij de kruising Markiezaatsweg - Zuiderdreef zijn positief geweest voor de verkeersveiligheid. Dat stelt wethouder Anette Stinenbosch.

DOOR REMKO VERMUNT

Eind mei zijn de stroken om linksaf te slaan afgezet met een tijdelijke band. Doel hiervan was om het kruispunt een stukje compacter te maken en dat heeft, volgens de wethouder, een positief effect. De afgelopen tijd is er meerdere keren tijdens en buiten de spits geschouwd. "Wat opvalt is dat het verkeer een rustigere passeersnelheid aanhoudt tijdens de spits. Het afslaand verkeer zorgt voor afremmende bewegingen. Tevens is er meer opstelruimte in het middeneiland wat voor een betere opstel-positionering zorgt." Buiten de spits is er weinig verandering ten opzichte van de situatie zonder tijdelijke band.

Verkeerstellingen

De afgelopen tijd zijn er overigens ook verschillende verkeerstellingen gehouden en daaruit blijkt dat de verkeersintensiteit op de weg amper is toegenomen in de afgelopen drie jaar. In 2016 reden er 15000 motorvoertuigen over de weg en in 2019 waren dat er 15.500. In de spitsuren van 07.00 tot 09.00 uur en van 16.00 tot 18.00 uur bleef het aantal voertuigen zelfs gelijk.

Wél is de snelheid van het verkeer afgenomen. Gemiddeld werd er in 2016 65 kilometer per uur gereden en dat is in drie jaar tijd afgenomen naar 62 kilometer per uur. "Geconcludeerd kan worden dat er een toename is van 500 motorvoertuigen in twee rijrichtingen. De spitsintensiteiten zijn niet veranderd, rijrichtingen zijn even 'druk' qua intensiteit en de snelheid is afgenomen met 3 km/h."

Oplossing

De gemeente heeft een adviesbureau ingeschakeld om (met alle gegevens) uiteindelijk tot de beste oplossing te komen voor het kruispunt. Daarbij wordt overigens niet alleen gekeken naar de Markiezaatsweg - Zuiderdreef, maar ook naar de kruising Markiezaatsweg - Sportlaan. [l]