Afbeelding
Foto: Arriva

Onderhandelingen met Arriva over
alternatieven voor stadsbussen

BERGEN OP ZOOM - Wethouder Patrick van der Velden is druk in gesprek met Arriva om de plannen voor het openbaar vervoer aantrekkelijk te maken voor beide partijen. Onlangs werd bekend dat Arriva de gemeente Bergen op Zoom als pilotgemeente wil gebruiken, maar dat brengt de nodige veranderingen met zich mee.

DOOR REMKO VERMUNT

Busmaatschappij Arriva wil komend jaar een volledige nieuwe werkwijze uitproberen in de gemeente Bergen op Zoom. De meeste stadsbussen verdwijnen en er komt meer aandacht voor vervoer op maat met behulp van deeltaxi's, deelauto's en deelfietsen. "We snappen dat er gekeken moet worden naar andere mogelijkheden", stelt wethouder Patrick van der Velden. "Wij werden ook geconfronteerd met cijfers waaruit blijkt dat sommige bussen maar vier of acht personen per dag vervoeren. Zo'n dienst kan je niet overeind houden, maar er moet wel een goed alternatief zijn."

Alternatieven

En daarom is de wethouder nu druk in onderhandeling met Arriva. "Al hebben wij eigen weinig te willen. Arriva is, samen met de provincie, leidend in het maken van dit soort keuzes." Toch wordt er gekeken naar mogelijke alternatieven, zoals bijvoorbeeld de inzet van BravoFlex. Dit is een flexibele vervoerservice die op afroep van halte naar halte rijdt. Welke haltes? Dat bepaal jij. Er is dus géén dienstregeling. Je bestelt Bravoflex via een app, website of door even te bellen. Je reserveert een zitplaats in het voertuig en bepaalt zelf wanneer je bij welke halte wordt opgehaald en naar welke halte je reist. Nadeel hiervan is echter dat het tot nu toe veel duurder is dan een gewoon ritje met de bus. Een ritje met de Bravoflex zou ongeveer 3,50 euro gaan kosten en een gemiddelde busrit kost ongeveer 1,90 euro. "Daar gaan we niet mee akkoord", stelt wethouder Van der Velden. "Dan zadelen we onze inwoners met een probleem op. Wij willen dezelfde soort voorziening maar wel voor een acceptabele prijs."

Halsteren/Lepelstraat

Daarnaast is de wethouder in gesprek over de bereikbaarheid van Halsteren en Lepelstraat. In het nieuwe plan rijdt er geen bus meer door de Dorpsstraat van Halsteren, maar wel langs Halsteren. "Die bus rijdt nu één keer per uur en dat wordt waarschijnlijk twee keer per uur. Dat is voor ons al wel een verbetering." Lepelstraat is daarentegen nog een 'kuitenbijter'. "We zitten met de vergrijzing in Lepelstraat waar we rekening mee moeten houden. Daar zijn we dus nog aan het bekijken of we bijvoorbeeld met een deeltaxi moeten werken in combinatie met een plusbus of een deelauto. "Maar, ook daar kleven nadelen aan. De deeltaxi wordt betaald met WMO-gelden. Als straks iedereen gebruik gaat maken van de deeltaxi, dan ontstaat er een tekort bij de WMO-gelden."

Hubs

Daarnaast wordt er nog gesproken over het realiseren van speciale hubs waar deelfietsen en/of deelauto's komen te staan. Op dit moment is het de bedoeling om twee hubs te realiseren: één bij de Olympialaan en één bij het Molenplein. "Hierdoor kunnen reizigers ook het laatste stukje naar hun bestemming afleggen." Dit alles wordt gerealiseerd door Arriva. [l]