Gespreksgroep van start op basis van de socratische methode

BERGEN OP ZOOM - Onderzoek jezelf tot op het bot, met scherpe filosofie. Als we Plato mogen geloven bestookte Socrates op de Griekse agora de Atheners te pas en te onpas met vragen, totdat zij in hun eigen woorden verstrikt raakten. 2500 jaar na dato is het socratisch gesprek nog steeds een geijkte methode om je eigen ervaring tot op het bot te onderzoeken en scherpe filosofie te bedrijven.

In een socratisch gesprek zoeken de deelnemers een gemeenschappelijk antwoord op een voor hen betekenisvolle vraag. Die vraag staat gedurende het gehele gesprek centraal. Anderen overtuigen van een mening is niet aan de orde. De deelnemers stellen vragen, luisteren nauwkeurig en denken gezamenlijk na.

Wat leer je?

Het is een oefening in denken, goed luisteren, vragenstellen, argumenteren, inleven, geduld betrachten en het precies formuleren van je gedachten. Onder begeleiding probeert de groep het antwoord te vinden op een uitgangsvraag die aan het begin geformuleerd is.

Voor wie?

De gesprekken zijn bedoeld voor iedereen die houdt van een goed gesprek en aan den lijve wil ondervinden waar een rationeel onderzoek toe kan leiden. Voorkennis is niet nodig.

Wanneer en waar?

De gesprekken worden gehouden gedurende 6 aansluitende wekelijkse bijeenkomsten van 2 uur. Er starten 2 groepen, een avond- en een dag groep. De avond groep start op woensdag 4 september van 19.30 tot 21.30 uur en duurt t/m 9 oktober. De dag groep op donderdag 5 september van 14.00 tot 16.00 uur en deze duurt t/m 10 oktober. We maken gebruik van een ruimte in het ontmoetingscentrum De Korenaere, Korenmarkt 7 in Bergen op Zoom.

Om de gesprekken goed te laten verlopen kunnen er maximaal 8 personen deelnemen. Deelname aan alle bijeenkomsten is zeer wenselijk i.v.m. een doorlopend proces m.b.t. de inhoud van de uitgangsvraag.

Heeft u nog vragen of wilt u zich aanmelden dan kan dit via mijn emailadres (jossvanbakkum@gmail.com) ,uiterlijk vóór 1 september. De inschrijving is op volgorde van binnenkomst van uw aanmelding. [l]