Wat is de beste zet voor wit?
Wat is de beste zet voor wit? Bergen op Zoomse Schaakvereniging

Bergse schakers actief in de zomer

BERGEN OP ZOOM - Traditioneel ligt voor schaakvereniging BSV het schaakseizoen stil in de zomermaanden. Toch is er deze zomer volop geschaakt.

In Bergen op Zoom werd er iedere dinsdag- en donderdagmiddag geschaakt in de Tuinzaal van het Markiezenhof, met grote schaakstukken op de tegelvloer, of met normale stukken op een normaal schaakbord. Deze middagen werd er ook individueel schaakles gegeven aan belangstellenden. Bovendien werd er iedere zaterdagmiddag geschaakt in de Markiezaatsbibliotheek. Bij deze activiteiten kwamen schakers langs uit Bergen op Zoom en omgeving, maar ook van verder weg, zelfs vanuit het buitenland!

Individueel waren er Bergse schakers actief op onder andere het HZ schaaktoernooi in Vlissingen, het Open Nederlands Schaakkampioenschap in Dieren, het Open Brasschaat toernooi, en het Open Nederlands Jeugdkampioenschap in Borne. Helaas leverde dit geen eerste plaatsen op, maar wel veel mooie partijen.


Senioren
Op vrijdag 30 augustus om 20 uur start het nieuwe schaakseizoen met de jaarvergadering. Een week later, op vrijdag 6 september, houdt BSV een open avond, belangstellenden zijn van harte uitgenodigd. Natuurlijk kan met ook op een andere vrijdagavond komen kijken. BSV schaakt op vrijdagavond in de Dependance Sport & Beweging van RSG ’t Rijks, Rijtuigweg 4.

In het nieuwe seizoen organiseert BSV weer het interne clubkampioenschap. Wie zal de huidige kampioen Erwin Kalle onttronen? Verder vinden er als interne wedstrijden in ieder geval een rapid- en een schaakschaaktoernooi plaats, en een gongtoernooi. Bij voldoende belangstelling worden er op diverse niveaus schaaklessen georganiseerd.

Naast deze interne competities neemt BSV ook met 3 teams deel aan de KNSB-competitie op zaterdag, en met 2 teams aan de NBSB-competitie op doordeweekse avonden. De frequentie van deze wedstrijden ligt ongeveer op één keer per maand.

Jeugd
Het jeugdseizoen start op dinsdag 3 september. De jeugd traint en schaakt van 18.30 tot 19.30 bij het Juvenaat, Pater Dehonlaan 63. Alle belangstellenden voor het jeugdschaak zijn welkom op dinsdag 3 september. Op een latere datum is men natuurlijk ook welkom.

Door het jaar heen krijgen de jeugdige schakers in kleine groepen les op hun eigen niveau. Schaakvereniging BSV maakt gebruik van de Stappenmethode en zal dit jaar voor alle stappen, 1 tot en met 6, een trainer hebben. Daarnaast worden ook diverse jeugdcompetities gehouden. De strijd om het BSV-jeugdkampioenschap wordt gehouden in drie perioden van 5 wedstrijden, waarbij na iedere periode promotie en degradatie plaatsvindt. Wie wordt de opvolger van Levi Vriens? Daarnaast is er ook een meisjeskampioenschap, een snelschaaktoernooi, een gongtoernooi en een KO-toernooi, er zijn thema-avonden en er is een simultaan.

Vanwege het succes van het allereerste Open Bergs jeugdkampioenschap zal in het nieuwe seizoen de tweede versie worden gehouden op de vrijdagavonden. Er wordt dan ca. één keer per maand een wedstrijd gespeeld met een langere bedenktijd dan op de dinsdagavonden.

Via dit medium zal ook regelmatig een schaakpuzzel worden gepubliceerd. De oplossing wordt dan gegeven in het eerstvolgende artikel.

Om erin te komen bijgevoegd probleem: Wat is de beste zet voor wit? [l]