Er is veel belangstelling voor de rondleidingen en wandelingen van SBM
Er is veel belangstelling voor de rondleidingen en wandelingen van SBM Foto:

SBM: 'Wij zijn de visitekaartjes van de stad'

BERGEN OP ZOOM - Ruim negentig vrijwilligers van Stadsgidsen Bergen op zooM (SBM) zijn afgelopen zomer actief geweest met het rondleiden van toeristen in en rondom de monumenten van onze stad. Niet alleen bij de vier grote monumenten in de binnenstad, maar ook bij de vestingwerken nemen de stadsgidsen van SBM de bezoekers mee op een reis terug in de tijd. "Per week hebben we zo'n zestig stadsgidsen nodig", aldus Ad Segers.

DOOR REMKO VERMUNT

De Gevangenpoort, het Oude Stadhuis, De Sint Gertrudiskerk met de Peperbus én de Synagoge. Zes dagen per week worden deze vier monumenten in de binnenstad van Bergen op Zoom vanaf Koningsdag t/m oktober elke middag van 13.00 tot 16.30 uur bezet door stadsgidsen. "En in de kerk en het stadhuis zijn dat er zelfs drie", vertelt Jannie Bom, secretaris van Stichting Bezichtiging Monumenten. Daarnaast worden er maandelijks tal van wandelingen georganiseerd bij Fort de Roovere, 't Ravelijn en de Waterschans. Dat alles valt of staat met de inzet van de vele vrijwilligers.

Pop-up wandelingen

En in de toekomst kan de stichting alleen nog maar meer vrijwilligers gebruiken, want de activiteiten van SBM breiden zich steeds verder uit. Denk aan wandelingen door de Grebbe, exclusieve pop-up wandelingen en in de toekomst het bemannen van het Hof van Asselbergs. Daarnaast zijn er nog stadswandelingen én bezoekers kunnen ook op aanvraag een groepswandeling boeken. "Vooral de pop-up wandelingen scoren de laatste tijd goed", vertelt voorzitter Ad Segers. Zo werd tijdens de Krabbenfoor met succes een speciale historische bierbrouwerijentocht georganiseerd en er werd eerder al een historische keldertocht gehouden, waarbij de bezoeker een uniek kijkje kreeg in kelders van normale woonhuizen in de historische binnenstad. "We noemen dit pop-up wandelingen omdat ze steeds maar een paar maanden te boeken zijn. De belangstelling is dan ook erg groot."

Stadsgidsen en vrijwilligers

Volgens Ad Segers en Jannie Bom zijn er nog veel Bergenaren die niets of weinig weten van hun eigen monumenten. "Er komen regelmatig mensen langs die dan al jaren voorbij zijn gefietst, maar nooit naar binnen zijn gegaan", vertelt Jannie Bom. "Sowieso zijn er veel Bergenaren die niet eens weten dat de monumenten zo vaak open zijn, ze weten er eigenlijk zelf veel te weinig over." Toch is de stichting nu op zoek naar Bergenaren die wél iets van monumenten weten óf die er juist iets over willen leren. "We kunnen altijd nieuwe stadsgidsen gebruiken. Naast deze gidsen zijn we ook op zoek naar vrijwilligers die niet rondleiden maar bezoekers ontvangen, dus gastheer of gastvrouw zijn."

Stadsgids worden

Wie gids wil worden bij Stadsgidsen Bergen op zooM, wordt niet zomaar voor de leeuwen gegooid. Je volgt eerst de School voor Geschiedenis en je wordt onder de vleugels van een ervaren gids meegenomen. Wie zich nu aanmeld (via info@sbm-boz.nl) kan in september nog starten met de School voor Geschiedenis. "Onze interne mentoren verzorgen vervolgens de praktische opleiding, waarbij de nieuwe gids alles leert over het desbetreffende monument." Zo kan je bijvoorbeeld eerst alles leren over de Synagoge. Wanneer je dat positief hebt afgerond, kan je je gaan verdiepen in een ander monument. "Wij zijn de visitekaartjes van de stad, dus we pakken dit heel professioneel op", vertelt Jannie. "Iedere gids heeft dan ook z'n eigen lievelingsmonument." Voor Jannie is dat de Gevangenpoort. "Daar leeft de geschiedenis van Bergen op Zoom. Je kan daar zoveel vertellen over de welvaart in de stad, waarom de stad bescherming nodig had, over de stadsbranden, de uitbreiding én het gevangenisleven."

Rubriek

En omdat er zoveel mooie verhalen te vertellen zijn over de monumenten, hebben de Bergen op Zoomse Bode en SBM de handen ineengeslagen. Vanaf nu krijgt SBM iedere laatste woensdag van de maand een eigen rubriek met mooie verhalen over de monumenten én de activiteiten voor komende maand. Benieuwd? Kijk dan zeker in de Bergen op Zoomse Bode van 25 september. [l]