Gratis trouwen in Bergen op Zoom nu écht gratis

BERGEN OP ZOOM - "Een gemeente moet tenminste één keer in de week de gelegenheid geven om gratis te trouwen." Dat staat in een wetsartikel uit 1897, maar sinds 2015 moeten inwoners van de gemeente Bergen op Zoom gewoon 55,50 euro betalen voor een 'gratis huwelijk'. Tot afgelopen week.

DOOR REMKO VERMUNT

De gemeente Bergen op Zoom heeft besloten om met directe ingang geen administratieve kosten meer in rekening te brengen voor een gratis huwelijk. "Het sluiten van het huwelijk was kosteloos, maar voor administratieve handelingen zoals het in behandeling nemen van de aanvraag voor een huwelijksvoltrekking werden leges in rekening gebracht. Omdat dit in strijd is met de wet stopt het college per direct het innen van deze kosten", laat de gemeente desgevraagd weten.

Het betreffende wetsartikel werd in 1897 opgesteld en is van oorsprong bedoeld voor bruidsparen die de kosten van een burgerlijk huwelijk niet kunnen betalen. De gemeente vermoedde echter dat hier misbruik van gemaakt werd en besloot daarom in 2015 om administratieve kosten in rekening te brengen: 55,50 euro. Omdat dit in strijd is met de wet, wordt per direct gestopt met het innen van de kosten. "Op korte termijn maakt het college bekend op welke manier de bruidsparen gecompenseerd worden die sinds 2015 de onterecht leges betaalden."

In Bergen op Zoom kunnen bruidsparen gratis trouwen op dinsdagmorgen om 9.00 uur en om 9.15 uur. [l]