Afbeelding
Foto: Google Maps

Geen reden voor snelheidsremmers op Tholenseweg

BERGEN OP ZOOM - "Nee, de belijning van de Tholenseweg is niet conform de richtlijnen voor een 60km/u weg, maar het weghalen van de belijning in het midden van de weg is ook geen optie." Dat stelt wethouder Patrick van der Velden op vragen van de PvdA.

Fractievoorzitter Joey van Aken wilde onder andere weten hoeveel politiecontroles er vanaf 2016 hebben plaatsgevonden op de Tholenseweg én waarom er nooit snelheid remmende maatregelen zijn aangebracht. Die vragen stelde hij, nadat omwonenden hun beklag deden over dat de Tholenseweg een racebaan zou zijn. Volgens de wethouder zijn er bij de politie 36 registraties bekend, maar dan gaat het met name om heterdaad waarnemingen óf meldingen. Er zijn geen statische controles geweest.

Snelheidsremmers

"De Tholenseweg heeft een belangrijke ontsluitingsfunctie voor zowel woon-werkverkeer als landbouwverkeer. Destijds is gekozen voor een smal wegprofiel zonder fysieke snelheidsremmers, zodat het landbouwverkeer zo weinig mogelijk hinder ondervindt", stelt de wethouder. Omdat er sinds 2014 slechts twee geregistreerde ongevallen hebben plaatsgevonden op de weg, ziet de wethouder ook geen reden om daar nu verandering in aan te brengen. Wél is de bebording in 2016 een klein beetje verplaatst nadat een motorrijder met zeer hoge snelheid tegen een trekker reed die uit een uitrit kwam. Gezien de lage ongevallencijfers, heeft de wethouder in het verleden geen reden gezien om met omwonenden van de Tholenseweg in gesprek te gaan.

Belijning

Van Aken wilde tevens weten of de weg wel is ingericht als 60km/u weg, maar qua belijning is dat niet helemaal het geval. "In 2010 is besloten over te gaan tot een inhaalverbod door ononderbroken middenasbelijning aan te brengen, waardoor de verkeersveiligheid is toegenomen. Deze belijning is niet geheel conform de richtlijnen van 60km/u wegen, maar verwijdering van de middenas is niet gewenst. Dit leidt tot schade aan het asfalt."