Pastoraal hoekje

"Omdat Gij door Uw heilig Kruis de wereld verlost hebt"

Langs oude wegen kom je regelmatig een veldkruis tegen. Zo ook aan de Krommeweg te Steenbergen. Iedere morgen fietste ik erlangs wanneer ik naar de lagere school ging. Regelmatig stopte ik met mijn fiets en keek ik naar onze Heer Jezus, hangend aan het kruis. Het was een korte bezinning in de vroege morgen. Ik denk dat ik niet de enige ben, die geraakt wordt door dit teken van geloof aan de kant van de weg. In de afgelopen 40 jaren is het kruis met een kleine tuin en hekwerk twee keer grondig gerestaureerd. De Steenbergse gemeenschap wil deze geloofsuiting koesteren. Op haar manier verheft ze zo het kruis, waardoor de wereld verlost werd.

In onze Bergse Gemeenschap doen we dat door met eerbied de Kruisreliek tijdens onze Maria-Ommegang door onze stad te dragen als herinnering aan de Middeleeuwse Kruisommegang.

Wanneer we op 14 september het feest van de Kruisverheffing vieren, staan we voor de opdracht om dit teken te laten spreken voor de mens van nu. Dooreen veldkruis en onze Ommegang met eerbied te koesteren, geven we aan hoe belangrijk ze voor ons zijn. Hopelijk zet dat de jonge generatie aan het denken. Misschien dat sommigen even halt houden, zoals ze dat doen wanneer erop een kruis aan de kant van de weg een naam of foto te zien is van een verkeersslachtoffer.

Zo blijft het kruis teken van verbonden zijn over de dood heen.

Paul Verbeek, pastoor Lievevrouweparochie [l]