Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Brugklassers mogen proefrijden op nieuwe rotonde

BERGEN OP ZOOM - Ruim negentig brugklassers van 't Rijks hebben afgelopen donderdag alvast de nieuwe rotonde bij de Zoomdam mogen uitproberen. Later op de dag werden alle hekken weggehaald en ging de rotonde ook open voor ander verkeer. Daarmee is na ruim 4,5 maanden hard werken een einde gekomen aan de werkzaamheden.

DOOR REMKO VERMUNT

Eind april van dit jaar werd begonnen met de werkzaamheden aan de nieuwe rotonde aan de Zoomdam. De rotonde moest de Burgemeester Stulemeijerlaan, Zuidzijde Zoom en Halsterseweg op een veilige manier met elkaar verbinden. "Het is een wonder dat hier voorheen geen ongelukken zijn gebeurd", stelt één van de leraren van 't Rijks tijdens het ritje over de rotonde. De werkzaamheden gingen echter wel gepaard met flinke gevolgen voor omwonenden en mensen die erlangs wilden rijden of wandelen. De weg was namelijk bijna vijf maanden volledig afgesloten. En hoewel de gemeente de werkzaamheden uitgebreid had aangekondigd en de omwonenden allemaal waren ingelicht over de plannen, stonden regelmatig mensen vast voor de afgesloten Zoomdam. "We hebben eigenlijk geen klachten gehad", vertelt projectleider Laurent-Jan Allewijn. "Al zijn er natuurlijk altijd mensen die er wel heel graag langs willen."

Complexe werkzaamheden

Hoewel de mensen nu alleen een rotonde zien, waren de werkzaamheden een stuk complexer. De volledige herinrichting bestond uit het vervangen van de riolering, vernieuwen van kabels en leidingen, vervangen van de verharding van de rijbanen-/voetpaden én de aanleg van de rotonde. "De riolering en de kabels en leidingen in de grond waren heel oud. Het was dus ook voor de nutsbedrijven een verrassing wat ze allemaal tegen zouden komen, maar alles is vervangen. Nu kan het weer vijftig jaar mee", stelt Allewijn. De totale tijdsduur van de gehele herinrichting werd geschat op ongeveer 5 maanden. De aannemer heeft in de zomervakantie gewoon doorgewerkt en is nu dus iets eerder klaar dan gepland. "We zijn een weekje ingelopen op de planning. Het weer heeft meegezeten en de samenwerking tussen de twee aannemers is goed verlopen."

Volgend project

De aanleg van de rotonde valt binnen het project Herinrichting Halsterseweg Zuid. Sinds afgelopen maandag is meteen een start gemaakt met het nieuwe deelproject binnen de herinrichting: het knooppunt Pomonalaan-Halsterseweg. "Dat moet voor de kerst klaar zijn en daarna gaan we aan de slag met het deel tussen de rotonde en de kruising. Dat moet voor juni klaar zijn." De Halsterseweg Zuid wordt volledig ingericht als fietsstraat, het deel vanaf de Pomonalaan tot het geluidsscherm is al op die manier ingericht. In totaal is voor het gehele project 3,7 miljoen euro uitgetrokken. "Maar wat de rotonde an sich heeft gekost, dat is lastig te zeggen", aldus Allewijn.