Hoe wint wit materiaal?
Hoe wint wit materiaal?

Oud verslaat jong

BERGEN OP ZOOM - Traditioneel spelen de oudste leden van schaakvereniging BSV hun eerste wedstrijd tegen de jongste leden. En al jaren winnen de jongeren, maar dit jaar is een uitzondering. De oudere leden wonnen met 6½-3½.

Nu kan als excuus gegeven worden dat een hoop jongere leden andere activiteiten hadden en dat er relatief veel sterkere oudere schakers aanwezig waren. Van de oudere schakers wonnen René Punt en Robert Kunst met 2-0 van hun tegenstanders en Jan Haverhoek met 1½ - ½. De overige drie oudere schakers verloren wel van hun tegenstanders, maar wel met 1½- ½.

Programma
Vrijdag 20 september start de strijd om het kampioenschap van BSV. Dit wordt niet meer bepaald in het Open Bergs kampioenschap, maar in het zogenaamde Keizer-systeem. Het voordeel van dit systeem is dat een ieder altijd ingedeeld kan worden in de competitie. Dus zo mogelijk zal de competitieleider voor iedereen die op de vrijdagavond komt een partij kunnen regelen. Dat maar de instap naar de schaakclub minder problematisch. Alle spelers spelen in een grote groep, maar met de indeling wordt rekening gehouden met speelsterkteverschillen. Er wordt gespeeld in de dependance van RSG ’t Rijks, Rijtuigenweg.

Op 28 september start het eerste team van BSV met een uitwedstrijd tegen Goes. De andere zaterdagteams moeten wachten tot 2 november voordat zij hun eerste externe wedstrijd kunnen spelen. Eind oktober start ook in de Noord Brabantse schaakcompetitie de wedstrijden voor de avondcompetitie en dat geldt ook voor de bekerwedstrijden.

De jeugd van BSV is ook weer van start gegaan met de lessen en vanaf deze week ook met de competities. De formule van een half uur trainen en een half uur competitie blijft gehandhaafd. Lessen en competitie vinden plaats bij het Juvenaat, Pater Dehonlaan. Op 1 november start ook weer het Open Bergs Jeugdkampioenschap op de vrijdagavonden op dezelfde plaats als ook de senioren van BSV hun partijen spelen. Opgeven voor dit kampioenschap kan het beste gebeuren op de dinsdagavond of vrijdagavond.

De vorige keer gaven we u dit probleem. Wit: Kg1, De4, Tg4, Pd5 pi: b3, c2, f2, g3, h2 en Zwart Kh8, Db7, Td7, Pc5 pi: a5, b6, e6, f7, h6. Mat in drie zetten. Welnu: 1. Dh7+ Kxh7 2. Pf6+ Kh8 3. Tg8++. Andere zetten zoals 1. De5 f6 2. Dxf6 Tg7 zal ook wel winnen, maar duurt veel langer.

Het nieuwe probleem, zie diagram. Hoe wint wit materiaal? [l]