Psysalon over woonvormen van GGZWNB

BERGEN OP ZOOM - Samen met het steunpunt mantelzorg en medewerkers van de GGZWNB heeft de Stichting Familieleden Psychiatrische Patiënten (FPP) een psysalon georganiseerd over de GGZ woonvormen in Bergen op Zoom.

Het liefst woont iedereen thuis in de vertrouwde omgeving, maar soms lukt dat (nog) niet zelfstandig. Dit kan te maken hebben met opgebouwde schulden, te weinig grip op het leven, psychosociale problemen. Begeleid of beschermd wonen kan dan een oplossing zijn.

Bij deze woonvormen is de begeleiding en ondersteuning maatwerk en afgestemd op de speciale behoeftes van de bewoner. De begeleiding en ondersteuning kan bestaan uit hulp bij het op orde houden van de woning en het leven. Zoals hulp bij het schoonmaken, het koken, de persoonlijke verzorging, het bijhouden van de financiën, het vinden van werk en een goede vrijetijdsbesteding. De begeleiders geven geen therapie of behandeling . Het verblijf in een woonvorm duurt zo lang als nodig en zo kort als noodzakelijk. Als het wonen in een begeleid of beschermd woonvorm verloopt zoals gewenst kan er, afhankelijk van de situatie, doorstroming zijn naar een begeleide woonvorm of een zelfstandige woning.

Ontmoetingsplaats
Bas van Batenburg (coördinator begeleid/beschermd wonen bij de GGZWNB) en zijn collega’s geven informatie geven over alle woonvormen bij de GGZ in Bergen op Zoom. Er wordt ook aandacht besteed aan: Wie komen er in aanmerking voor welke vorm beschermd wonen? Wie betaalt het? Wat is begeleid beschermd wonen en begeleid zelfstandig wonen. Is er ook ambulante begeleiding? Wat is de rol van direct betrokkenen zoals partner, ouders, vrienden? Kunnen mensen met ambulante zorg ook in aanmerking komen voor deze woonvormen? Zijn er wachttijden enz. Natuurlijk is er ruimte voor het stellen van vragen.

Een psysalon is een ontmoetingsplaats voor de naasten van mensen met een psychische kwetsbaarheid. Maar iedereen die belangstelling heeft voor psychiatrie, geïnteresseerd is in het onderwerp, en personen met een kwetsbaarheid zijn welkom. Het is een gelegenheid om elkaar te ontmoeten en te ondersteunen, om ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren.

Deze salon wordt gehouden op maandagavond 23 september in het ouderen steunpunt, Zonneplein 63 in Bergen op Zoom. We beginnen om 19.00 uur, maar de koffie staat klaar om 18.45 uur. [l]