Zondag wordt de Gertrudiskapel opnieuw ingewijd. FOTO WARD WARMOESKERKEN
Zondag wordt de Gertrudiskapel opnieuw ingewijd. FOTO WARD WARMOESKERKEN Ward Warmoeskerken

Gerestaureerde Gertrudiskapel klaar om opnieuw ingewijd te worden

BERGEN OP ZOOM - Zondag 22 september zal de Sint Gertrudiskapel aan de Scheldelaan opnieuw gewijd worden door pastoor Paul Verbeek. Om 12.30 uur zal hij de kapel en een nieuw tegeltableau van de stadspatrones Sint Gertrudis zegenen. De inwijding vormt de afsluiting van de restauratie van de kapel die de afgelopen maanden heeft plaatsgevonden.

De Gertrudiskapel werd dertig jaar geleden gebouwd. Er werd daarbij gebruik gemaakt van onderdelen van verdwenen Bergse kerken en kapellen. De torenspits bijvoorbeeld is afkomstig van de Martelaren van Gorcumkerk die aan het Bolwerk stond. Het lood en het houtwerk van deze torenspits zijn na de sloop van die kerk nooit vervangen en waren nu zo verouderd, dat restauratie hoog nodig was. Behalve het herstel van de toren is bij de restauratie ook de gehele kapel aan binnen- en buitenzijde opnieuw geschilderd en is het buitenhek behandeld en gelakt.

Tegeltableau

Tijdens de restauratie werd aan de achterzijde van de kapel een nieuw tegeltableau van Sint Gertrudis aangebracht, het oude was onder invloed van het weer te ver beschadigd. Het nieuwe tableau is door wijlen Jan van Giels geschonken. De Stichting Sint Gertrudiskapel heeft plannen om ook het terrein rond de kapel aan te pakken. Maar eerst wordt de afronding van de restauratie aanstaande zondag gevierd met de inwijding. De stichting die de kapel beheert nodigt iedereen uit daarbij aanwezig te zijn.

Meer informatie over de kapel is te vinden op gertrudiskapel.nl.[l]