A-pupillen tweede op Brabants Kampioenschap. FOTO KIM CAMBEEN-VAN DER MAST
A-pupillen tweede op Brabants Kampioenschap. FOTO KIM CAMBEEN-VAN DER MAST kim Cambeen - Van der Mast

Zilver en brons voor SPADO-pupillenteams bij Brabants Kampioenschap

BERGEN OP ZOOM - De Brabantse Kampioenschappen voor pupillen teams hebben voor SPADO twee prijzen opgeleverd. De A-pupillen werden in Den Bosch tweede en de B-pupillen derde. Beide teams hadden zich voor de finale gekwalificeerd na de vier regionale Athletics Champs competitiewedstrijden.

De SPADO A-pupillen - ze waren met 12 - begonnen meteen goed door de teamestafette ruim te winnen. Ook de 12 B-pupillen kwamen goed uit de startblokken: zij werden tweede op de teamestafette. De estafettetijden werden omgezet in punten. Dat gebeurde ook met de individuele prestaties waarbij dan steeds de beste vijf scores per onderdeel meetellden voor het teamtotaal.

A-pupillen

Bij het verspringen van de A's sprong iedereen minimaal 3.25 meter. Marte Visser sprong zelfs 3.90m, een dik PR. Joan Zwakenberg en Matthijs Buijsen zaten daar vlak achter met 3.85m en 3.80m.

Snelle tijden op de 60m sprint: 9.06s van Matthijs, 9.30s van Marte, 9.48s van Tessa Noom en 9.78s van Sietske Elseman - haar 2e PR.

Ook bij het slingeren bleek de breedte van de SPADO -selectie: iedereen wierp tussen de 15,50m en 21,50m.

Bij het vortexwerpen staken de 32m van Matthijs Buijsen en de 31,50m van Nathan Kuster er bovenuit.

In de tussenstand bracht dit SPADO tot plaats twee, achter Prins Hendrik uit Vught. De 6 minuten duurloop moest de beslissing brengen.

B-pupillen

Het hoogspringen bij de B's leverde bijzonder veel punten op doordat vijf B-pupillen 1.05 of meer haalden, met 1.15m van Nigel Kerpel als uitschieter.

Het zware onderdeel medicienbalstoten zag er ook prima uit: Nigel kwam hier tot 6.90m.

Bij verspringen sprong bijna iedereen rond of voorbij de 3 meter en Exaucé Schrauwen haalde enorm uit bij het vortexwerpen: 25.50m - PR!

De B-pupillen hadden nog een tweede aflossingsnummer, de pendelestafette. Dit leverde SPADO weer 344 teampunten op en het team stond daarmee in de topdrie. Ook hier zou de duurloop - 4 minuten bij de B's - bepalen welke ploeg met welke kleur eremetaal naar huis kon.

Zilver en brons

Het was inmiddels flink opgewarmd, maar dat belette de A-pupillen er niet van om nogmaals erg hun best te doen op het afsluitende onderdeel, de 6-minutenloop. Nathan voerde het team aan met 1600m, gevolgd door Matthijs en Stijn en door Tristan van Meer en Marte Visser, die een topdag had met vier PR's.

De. A-pupillen behaalden in totaal 2631 punten, goed voor de tweede plaats.

De B-pupillen gingen er ook tegenaan bij hun 4 minutenloop. Daniel van der Meer en Lyano Ijzermans liepen beiden 1025 meter. Het B-team behield de derde plaats en won dus brons met 2365 punten.

Competitie

Zondag kwamen ook de SPADO B-junioren uit in de competitiefinale. In Zwolle werd een zesde plaats behaald en dat was boven verwachting. De wedstrijden van dit weekend vormden de afslruiting van een meer dan succesvol competitieseizoen voor SPADO. Vijf juniorenteams behaalden de landelijke finale: de meisjes én jongens A-junioren (10e en 9e), de jonges B-jiunioren (6e), de meisjes C-junoren (9e) en de meisjes D-junioren (12e). Bovendien had het heren seniorenteam voor het eerst deelname afgedewongen aan de promotiewedstrijd voor het NK Atletiek van 2020. Promotie bleek nog niet haalbaar, waardoor SPADO ook volgend jaar met zowel de dames als de heren uitkomt in de 1e divisie, het een na hoogste niveau van Nederland. [l]