Vredesweek: 'Vrede verbindt over grenzen'

BERGEN OP ZOOM - Het thema nodigt uit om de grenzen op te zoeken en te onderzoeken. Want aan de andere kant van de grens wacht vaak een wereld aan ontmoetingen en mogelijkheden. Veel mensen leven steeds meer in de eigen bubbel, en spreken steeds minder mensen uit andere bubbels. Polarisatie ligt dan op de loer.

En dat terwijl vreedzaam samenleven met mensen uit andere bubbels en verschillende culturen goed mogelijk is. Elke dag zetten vele duizenden mensen in heel Nederland zich in voor een inclusieve samenleving. Onze samenleving heeft behoefte aan deze mensen, die bereid zijn om uit hun comfortzone te stappen. Die laten zien dat er een alternatief is, een antwoord op polarisatie.
Als je op een constructieve manier conflicten oplost, krijg je nieuwe manieren van samenleven. De beste manier om dat te doen? Ontmoetingen… met elkaar praten dus. Nee, dat is niet soft, dat is hard werken. Soms komen er namelijk pijnpunten op tafel. En ja, soms zijn er momenten dat je een lijn moet trekken, een grens. Bijvoorbeeld om duidelijk te maken dat het fout is om geld te verdienen aan controversiële wapens die menselijk leed. veroorzaken. Of dat het noodzakelijk is om op te komen voor slachtoffers van armoede en onrecht. Doe ook mee!

Met Maria bidden
De Vredesweek nodigt al vele jaren mensen uit om zich te bezinnen en de bidden voor de vrede. Dit jaar willen we dat doen op voorspraak van Maria.
Het genadebeeld van onze Lieve Vrouw van Fatima zal een toer maken door de Nederlandse bisdommen. Het is in 2017 gezegend door onze bisschop mgr. Jan Liesen van Breda ter gelegenheid van het eeuwfeest der verschijningen in Fatima. Het beeld heeft toen een rondgang gemaakt door het bisdom Breda. Nu hoopt ze een rondgang te maken door alle bisdommen van Nederland. Bij Maria zullen we de rozenkrans voor de vrede bidden.
In ons bisdom zullen we de vredesweek openen in de St.-Gertrudiskerk te Bergen op Zoom op zondag 22 september om 15.00 uur. U bent allen van harte welkom. [l]