De kinderen gingen meteen van start met knijpers en vuilniszakken
De kinderen gingen meteen van start met knijpers en vuilniszakken Foto: Remko Vermunt

Kinderen massaal aan de slag met zwerfafval

BERGEN OP ZOOM - Kinderen uit groep 8 van zowel basisschool De Kreek als Lodijke zijn vrijdagochtend fanatiek van start gegaan met het opruimen van hun eigen wijk. Dat gebeurde in het kader van de World Cleanup Day. De opruimochtend begon met een leuke opening met onder andere een afvalquiz.

DOOR REMKO VERMUNT

Niemand minder dan wethouder Patrick van der Velden mocht deze ochtend optreden als quizmaster. "Ik ben enorm trots dat ik hier mag zijn. Het is eigenlijk heel erg dat er zoveel mensen zijn die alles zo maar op straat gooien. Maar, jullie gaan vandaag de omgeving opruimen en dat is supergoed!"

Quiz

De kinderen kregen vervolgens zes verschillende vragen voorgeschoteld over zaken die met afval te maken hebben en daarna moesten ze kiezen uit drie mogelijke antwoorden. "Als het antwoord A is, dan ren je naar die boom. Is het antwoord B dan ren je naar het hek en is het antwoord C dan ren je naar die andere boom", legde de wethouder uit. De kinderen gaven onder andere antwoord op de vraag 'hoe lang duurt het voordat een plastic flesje is afgebroken in de natuur?'. De kinderen renden meteen alle kanten op, maar het goede antwoord was duizend jaar. Ook de vraag 'hoeveel plastic zakjes worden er wereldwijd gebruikt per jaar' werd door veel kinderen goed beantwoord, namelijk één biljoen!

Bootje

Na afloop van de quiz, liepen de kinderen gezamenlijk naar de Waterknoop waar de twee schooldirecteuren met een bootje bezig waren om al het afval uit het water te halen. "We dachten: 'we geven alvast het goede voorbeeld'. We hebben al een broodtrommel gevonden, een fietsje en nog veel meer", aldus één van de directeuren. Toen ze iets zwaars uit het water probeerden te halen, viel één van de directeuren in het water en dat kon op veel gelach rekenen vanaf de kant. Maar, daarmee werd meteen het startschot gegeven voor de opruimactie van de kinderen. Per groep mochten zij knijpers, vuilniszakken en handschoenen ophalen om vervolgens verspreid over de wijk het afval op te ruimen.

Bergse Plaat

"Ze gaan vandaag de hele Bergse Plaat onder handen nemen", vertelt Robert Deliën namens Natuurpodium Brabantse Wal. "Ieder groepje heeft een plattegrond meegekregen voor het deel waar ze het zwerfafval op gaan ruimen." In totaal zijn de kinderen ongeveer een uur bezig met opruimen. "En straks komen ze hier allemaal terug en dan gaan we bekijken wat de opbrengst is." Deliën verwacht vooral blikjes, drankflesjes en sigarettenpeuken terug te gaan zien. "Maar we gaan het straks zien."

Voetbal

De kinderen gaan in ieder geval voortvarend van start. Sommige kinderen beginnen al meteen met het uitpluizen van de bosjes, maar worden meegetrokken door hun klasgenootjes omdat het niet 'hun wijk' is. Wanneer één van de kinderen een kleine voetbal vindt in de bosjes, gaat die niet de vuilniszak in. "Die neem ik mee naar huis", lacht de jongen. Het enthousiasme van de kinderen kan op veel

Schoonmaakactie

De schoonmaakactie op de Bergse Plaat is een initiatief van de werkgroep Zwerfvuil Bergse Plaat en staat in het teken van de World Cleanup Day. "Twee keer per jaar organiseren we zo'n evenement. Nu is het de World Cleanup Day, maar in het voorjaar hebben we ook altijd Bergen op Schoon. Normaal gaan we door heel de stad aan de slag, maar deze keer hebben we ons gefocust op de Bergse Plaat. De werkgroep Zwerfvuil Bergse Plaat is enorm actief en op deze manier zetten we ook hen een beetje in het zonnetje." Overigens zijn de kinderen van de twee basisscholen niet de enigen die hard hebben gewerkt. Op vrijdag en zaterdag zijn ook nog tal van vrijwilligers aan de slag gegaan. [l]