Wit geeft mat in drie zetten
Wit geeft mat in drie zetten Bergen op Zoomse Schaakvereniging

Clubkampioenschap BSV begonnen

BERGEN OP ZOOM - Bij de Bergen op Zoomse Schaakvereniging BSV is de strijd om het clubkampioenschap 2019-2020 losgebarsten.

Het clubkampioenschap van BSV wordt dit jaar gespeeld in een nieuwe vorm. De afgelopen seizoenen werd gespeeld volgens een poulesysteem met meerdere groepen, en promotie en degradatie tijdens het kampioenschap.

In het seizoen 2019-2020 strijden alle schakers in één grote groep, in een zgn. Keizercompetitie. Hierdoor zijn de partijen uit de eerste ronde al van invloed op de eindstand, en staan alle deelnemers dus al vanaf de eerste ronde op scherp.

In de eerste ronde was er al meteen een verrassing: nieuwkomer Peter de Moor versloeg drievoudig clubkampioen Oliver de Hert. Hiermee is de toon voor het clubkampioenschap meteen gezet! Verder won Martin de Smit van Bas van de Putte, Abdulhamid Hussein versloeg Jan Haverhoek, en Wesley Hopmans zette Alexander van ‘t Hoff mat. In een partij die zowat voortduurde tot sluitingstijd werd Piet Bruys verslagen door Kees de Looff.

De overige partijen eindigden in remise: Peter Kraaijeveld tegen Bart van Kasteren, Robert Kunst tegen Henry Groenveld, Adry Goris-Schouwstra tegen Pieter-Jan Demmers, en Henk van Houten tegen Bert van der Linden.

Peter de Moor gaat nu fier aan de leiding, op korte afstand gevolgd door Martin de Smit en René Punt (die nog niet heeft gespeeld). De volledige stand is te vinden op de website van BSV, www.bozschaak.nl.

Vrijdag 27 september schaakt BSV eenmalig in Café Het Zwijnshoofd, er zal dan een avondvullend toernooi worden gespeeld. Zaterdag 28 september speelt het eerste team van BSV de eerste wedstrijd in de competitie van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond, in en tegen Goes. Vrijdag 4 oktober volgt de tweede ronde van de Keizercompetitie.


Schaakprobleem

De vorige keer presenteerden we dit probleem. Wit: Kg1, Dd4, Ta1, Te1, Lc2, Pb3 pi: a3, b2, c3, f2, g2, h2 en Zwart Kg8, Dd8, Ta8, Te8, Lg4, Pe5 pi: a5, b6, c7, d6, f7, g7, h7. De opgave luidt: hoe wint wit materiaal. De oplossing: 1. Txe5, en hoe zwart ook terugslaat, de zet erop volgt 2. Dxg4. Wit heeft dan een toren verloren, maar een paard en een loper geslagen.

In het nieuwe probleem geeft wit mat in 3 zetten. [l]