Pastoraal hoekje

Kiezen en delen

Terwijl ik dit hoekje schrijf, ben ik met ruim 30 misdienaars uit het bisdom om kamp in Bovendonk. We hebben het goed samen, de misdienaars hebben het erg naar hun zin, het is fantastisch weer. We zijn het hele weekend bezig met het thema: Kiezen en delen. Wanneer kiezen we in ons leven? En wat doen we dan met onze keuzes? Kunnen we delen, en zo ja: wat dan? En welke rol speelt God of Jezus bij het maken van die keuzes?

Je zou kunnen zeggen dat ook in het verhaal van de rijke man en Lazarus ook over het maken van keuzes gaat. Lazarus was erg arm. De rijke had genoeg om van te delen, maar zag Lazarus niet staan. Hij gunde Lazarus nog geen blik waardig. Toen ze allebei gestorven waren, kwam de rijke in de onderwereld terecht. Daarvandaan kon hij Lazarus zien. Lazarus was bij Abraham was en werd door Abraham verzorgd.

Toen zag de rijke Lazarus wel staan (hij bleek Lazarus zelfs te kennen). En de rijke wilde graag dat Abraham en Lazarus iets aan zijn ellende deden. Maar nu was het te laat. De rijke had in zijn leven kansen genoeg gehad om iets met het leed van Lazarus te doen.

Maar de rijke koos er voor om niets met Lazarus te maken te willen hebben. En dus ook om niet te delen wat hij heeft: geld.

Hoe zit dat met ons? Welke keuzes maken wij? En delen we wat we hebben: onze talenten, onze middelen? Die vragen zijn niet alleen voor misdienaars belangrijk...

Diaken Anton Janssen. [l]