Links Jacqueline Herrema, midden: Mw. H, rechts: Petra Oostvogels
Links Jacqueline Herrema, midden: Mw. H, rechts: Petra Oostvogels Foto: Mentorschap West Brabant

Mentorschap West Brabant

BERGEN OP ZOOM - Hoe was je vakantie? Heb je nog kunnen nadenken? Ook over vrijwillig mentorschap in de zorg toevallig? Dit houdt in: opkomen voor iemand, die dat zelf niet meer kan! Wat een aparte vraag zal je denken; heerlijk genieten van de vakantie en dan nadenken over iets waarvan je wellicht niet eens weet wat het inhoudt. Tja, veel mensen zijn niet in staat om over vakantie na te denken, laat staan op vakantie gaan. Jij gelukkig wel.

Een deel van onze bevolking kan niet eens (meer) voor zichzelf opkomen. Ja, ik snap dat dat raar klinkt, maar het is wel de werkelijkheid. Zij kunnen geen beslissingen meer nemen bijvoorbeeld door hun handicap of door een ongeluk dat ze hebben gehad. Soms hebben deze mensen geen familie of wil de familie niets (meer) met hen te maken hebben. Is het in dergelijke gevallen niet geweldig, dat er dan een beroep kan worden gedaan op een z.g. wettelijk mentor.

Opleiden tot wettelijk mentor
Stichting Mentorschap West-Brabant (MWB) voorziet in die behoefte. MWB werkt met 150 vrijwilligers, die zich via een korte cursus hebben laten opleiden tot wettelijk mentor. Een wettelijk mentor is iemand, die door de rechter wordt benoemd en voor of samen met de cliënt beslissingen neemt. Op deze manier zetten zij zich in om iets terug te doen voor de maatschappij. Bestaande mentoren kunnen je uit ervaring vertellen, dat dit een hele dankbare taak is; de dankbaarheid van de betreffende medemens is doorgaans erg groot en is verkregen door een geweldige inzet van de mentor.

Voor iedere leeftijdscategorie
Vaak horen we van de vrijwilligers: "wat een geweldige job; had ik veel eerder moeten doen". We hebben jongere-en oudere cliënten; dit geldt ook voor de mentoren. Ook zij vertegenwoordigen iedere leeftijdscategorie. Zo ook bij cliënte Mw. H (69 jaar), zij werd na een lang werkzaam leven ineens geconfronteerd met heel wat verdriet. Haar man overleed een tijdje geleden op 70 jarige leeftijd aan slokdarmkanker. Mw. H had de laatste zeven jaar van zijn leven met liefde voor hem gezorgd. Plotsklaps was ze alleen, geen kinderen en ook geen familie die voor haar zouden kunnen opkomen; zelf had ze meer dan 40 jaar gewerkt en was recentelijk door een herseninfarct in een rolstoel beland.
Van hulp wilde ze aanvankelijk niets weten en nog steeds doet Mw. H zelf de was en maakt zelf schoon met aangepaste apparatuur. Gelukkig was er plaats in een zorgcentrum, waar Mw. H nu met veel plezier ruim een half jaar woont. We hebben heel veel respect voor Mw. H zoals ze dit allemaal doet. Maar voor jezelf opkomen is een andere zaak, dat aspect verdient ook duidelijk de aandacht. De oplossing daarvoor wordt gevonden in de benoeming van een vrijwillig wettelijk mentor van Mentorschap West-Brabant (MWB). Mentor Petra Oostvogels werd gevraagd deze rol op zich te nemen en de klik was er al bij de eerste ontmoeting. Inmiddels vindt mw. H dat Petra na een paar maanden niet meer uit haar leven is weg te denken.

Gunst in het leven
We vragen een van de coördinatoren van MWB (Jacqueline Herrema) wat het qua tijdsbesteding inhoudt om vrijwillig wettelijk mentor te zijn. Het antwoord is eigenlijk vrij simpel, het is een taak, die je als vrijwilliger uitoefent en gemiddeld 4-8 uur per maand in beslag zal nemen. Sommige mentoren doen dit vrijwilligerswerk sinds kort, de meesten doen dit vrijwilligerswerk al vele jaren. Een cliënt wettelijk vertegenwoordigen en voor hem/haar opkomen wordt door de meeste mentoren ervaren als iets, dat zij zien als een gunst in dit leven en zich daar graag voor inzetten.

Wil je meer weten?
Wil je meer weten over het worden van vrijwillig wettelijk mentor, dan kun je verdere informatie vinden op onze site MWBNL.COM. Je kunt uiteraard ook contact opnemen per telefoon of mail voor verdere informatie. Fijn dat je dit artikel hebt willen lezen, namens alle cliënten en toekomstige cliënten, die een mentor nodig hebben. Dank voor je interesse. Mentorschap West-Brabant, Bredaseweg 185, 4807 AB Etten-Leur. Tel 076-5083537 (bereikbaar op werkdagen 8.30 uur/17.00 uur) info@mentorschapwestbrabant.nl
Wegens privacy redenen is de naam van de cliënt gefingeerd. [l]