Afbeelding
Foto:

Veertig projecten getroffen door uitspraak PAS

BERGEN OP ZOOM - Uit een grove inventarisatie die is uitgevoerd door de gemeente Bergen op Zoom blijkt dat er zo'n veertig projecten getroffen zijn door de uitspraak rondom het Programma Aanpak Stikstof (PAS). Het PAS bevat de basis om toestemming te krijgen voor activiteiten die stikstof uitstoten, maar de Raad van State besloot eerder dit jaar dat het PAS in de huidige vorm niet gebruikt mag worden. Daarmee zijn tal van activiteiten on-hold gezet, zo ook in Bergen op Zoom.

DOOR REMKO VERMUNT

"De uitstoot van stikstof kan negatieve gevolgen hebben voor bepaalde Natura 2000-gebieden en daarin voorkomende soorten", laat de gemeente weten.

'Dit heeft gevolgen voor veel projecten door heel Nederland'

Binnen de gemeente Bergen op Zoom is een aantal Natura 2000-gebieden gelegen, zoals de Brabantse Wal en het Markiezaats- en Zoommeer. Via het PAS kon alvast toestemming gegeven worden voor bepaalde activiteiten, maar door de uitspraak van de Raad van State is dit niet meer mogelijk. "Dit heeft gevolgen voor veel projecten door heel Nederland." Uit de eerste inventarisatie blijkt het in Bergen op Zoom om ongeveer veertig projecten gaat, maar de gemeente is druk bezig om alle projecten in beeld te brengen zodat beter bepaald kan worden wat de exacte gevolgen zijn per project. "Een werkgroep is op rijksniveau bezig met het opstellen van een nieuw PAS-regeling maar de verwachting is dat dit alternatief nog wel even op zich laat wachten."

Alternatief

Tot die tijd moeten projecten op een andere manier aantonen dat er geen stikstofdepositie plaatsvindt op Natura 2000-gebieden. Met een quickscan moet wetenschappelijk gezien en objectief aangetoond kunnen worden dat een project qua stikstof geen significante gevolgen heeft op een Natura 2000-gebied. Alleen dan kan een project toch doorgang vinden. Deze toets geldt in principe voor elk project en betekent een behoorlijke onderzoekslast. De gemeente Bergen op Zoom heeft z'n eigen invulling gegeven aan de uitspraak van de Raad van State. "Er zijn ook gemeenten in Nederland die geen enkele vergunning meer verlenen omdat bij elke activiteit stikstof vrijkomt. (Ook bij het plaatsen van een dakkapel is immers een vrachtwagen en een hijskraan nodig)."

Vergunningen

Daar doet de gemeente Bergen op Zoom niet aan mee. Zij willen vooral kleinschalige ontwikkelingen, zoals het realiseren van een bijgebouw bij een woning, gewoon blijven toestaan. "Het risico van het vergunnen van deze activiteiten is gering omdat bij dergelijke ontwikkelingen in meeste gevallen geen sprake zal zijn van een significante stikstofbijdrage. Het blijft echter een afweging tussen het blijven vergunnen van projecten en volledig recht doen aan de PAS-uitspraak. Het kan zijn dat een rechter hier ander over denkt. Initiatiefnemers van bouwplannen worden geïnformeerd over het handelingskader en de mogelijke consequenties voor hun plannen. Tevens worden zij gewezen op het belang van het voeren van overleg met andere belanghebbenden." [l]