B. v. Sikkelerus mocht de bokaal van 'Beste brouwer van Berrege en omsteken' meenemen
B. v. Sikkelerus mocht de bokaal van 'Beste brouwer van Berrege en omsteken' meenemen Foto:

Bergs Bierfestival 2019 wederom een groot succes

BERGEN OP ZOOM - In bourgondisch Bergen op Zoom werd op zondag 22 september het 23e Bergse Bierfestival georganiseerd. Het Bergsche Bierbrouwers Gilde bood de bezoeker tal van bekende en minder bekende speciaal bieren van uiteenlopende brouwerijen aan. Het eigen festivalbier - welk naar eigen gilde recept gebrouwen is – was ook verkrijgbaar. Voor de drie-en-twintigste keer op rij heeft het gilde de groeiende populariteit van de biercultuur gepromoot. Mede door het mooie weer was het weer een groot succes.

Het historisch pand van het Provoosthuis en de authentieke Potterstraat in het hart van het centrum van Bergen op Zoom werd tot bruisend festivalterrein omgetoverd waar nieuwsgierige bezoekers, liefhebbers en connaisseurs van goed bier hebben genoten. Er waren 16 brouwerijen aanwezig met een gevarieerd assortiment aan bieren, voor elk wat wils. Waarbij het festivalterrein weer wat ruimer opgezet was. Mede omdat enkele brouwerijen een complete eigen stand meenemen…

Bier van het jaar
Uiteraard ontbrak het Bergsche Bierbrouwers Gilde zelf niet op het festival. Het gilde was aanwezig met een stand waar men informatie over het gilde en de bierbrouwcursus tot hobbybrouwer kon vinden. Ervaren (hobby)brouwers en Gildeleden stonden geïnteresseerden te woord en lieten hen proeven van ons eigen festivalbier! Het festivalbier van dit jaar is een bijzondere saison, welke met medewerking van een aantal gildeleden is gebrouwen en vervolgens heeft gerijpt op respectievelijk een witte wijn of jenever vat.

Brouwdemonstratie
Ook werd er dit jaar door twee gildeleden een live brouwdemonstratie gegeven. Hier kon het hele brouwproces aanschouwd worden, van af het inmaischen tot en met het koken met de hop. Over enige tijd (na de vergisting) zal dit bier op de gilde avond te proeven zijn. Zoals gebruikelijk viel het festival samen met het Open Bergsche Bierbrouw Kampioenschap (OBBK), dat dit jaar zijn 27e editie heeft gekend. Het kampioenschap kent jaarlijks een grote aantrekkingskracht onder hobbybrouwers uit Nederland en België. Ruim voor de sluitingsdatum werd het maximaal aantal in te zenden bieren bereikt. Dit is net zoals voorgaande jaren 175 bieren. De bieren worden door leden van het Bier Keurmeesters Gilde gekeurd. Om circa 17:30 vond de officiële prijsuitreiking plaats aan de winnaars. B. v. Sikkelerus mocht de bokaal van "beste brouwer van Berrege en omsteken" meenemen, hij had een Framboise Lambiek gebrouwen. Naast de wissel trofee, de pul, kreeg hij een speld van Le Marquis opgespeld.
Ben je bierliefhebber en wil je meer te weten komen over bier, hoe het smaakt, hoe dit te beïnvloeden is en hoe het brouwproces verloopt en hoe je bier goed kunt proeven, dan is de bierbrouwcursus iets voor jou! In 5 lessen leer je hoe je diverse lekkere biertjes kunt brouwen, gewoon in je eigen keuken. Voor meer informatie kijk je op onze website bierbrouwersgilde.nl [l]