Wit geeft mat in drie zetten
Wit geeft mat in drie zetten Bergen op Zoomse Schaakvereniging

BSV 1 begint externe competitie met winst

BERGEN OP ZOOM - Afgelopen zaterdag was de eerste wedstrijd van BSV 1 in de 3e klasse G. In Goes werd van het plaatselijke eerste team gewonnen met 5½ - 2½. De avond tevoren speelde BSV in Café Het Zwijnshoofd een snelschaaktoernooitje, dat werd gewonnen door René Punt.

Zaterdag 28 september was de eerste ronde van de landelijke competitie voor teams van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond. BSV speelt met 3 teams in deze competitie: BSV 1 speelt in de 3e klasse G, BSV 2 speelt in de 5e klasse F en BSV 3 in de 6e klasse F. Voor het eerste team begon deze competitie op 28 september, voor de beide andere teams is dit pas in november.

Door een miscommunicatie was de derdebordspeler van BSV niet aanwezig bij deze wedstrijd, waardoor BSV dus begon met 0-1 achterstand. Peter de Moor, nieuwkomer bij BSV, speelde een wisselende partij: hij verraste zijn tegenstander, en kwam heel goed uit de opening, maar daarna speelde hij iets te enthousiast. Uiteindelijk eindigde deze partij in remise. Eerstebordspeler Tony Peleman speelde ook remise, en René Punt wist te winnen door een combinatie op de koningsvleugel. Daarmee was de stand weer gelijk: 2-2.

Daarna volgde een remise van Arjon Severijnen, en teamleider Freek Schouten won zijn partij. De sensatie was op het tweede bord. Voor Goes speelde op dat bord een schaakmeester, en die stond ietsje beter, maar door een fout overschreed hij zijn bedenktijd, waardoor Bergenaar Edwin van Dongen deze partij won. De stand was nu 2½ - 4½. Marcel van Herck won vervolgens nog, en bracht de eindstand op 2½ - 5½. Een goed begin voor BSV 1, dat door deze ruime overwinning op de eerste plaats staat in de poule.

Snelschaaktoernooi

Vrijdag 27 september werd een informeel snelschaaktoernooi gespeeld, waarbij iedere speler 5 minuten bedenktijd per partij kreeg. Dat staat altijd garant voor spektakel en de nodigde fouten. De gelukkigste was René Punt, die 7 partijen won en 2 verloor, en daarmee dit toernooi op zijn naam schreef. De tweede plaats werd gedeeld door Abdulhamid Hussein en Pieter-Jan Demmers met 6 punten. Bas van de Putte werd vierde, Peter Kraaijeveld eindigde op de vijfde plaats. Levi Vriens en Henk van Houten werden gedeeld zesde, Jan Haverhoek legde beslag op de achtste plaats. Plaats 9 was voor Wesley Hopmans; Alexander van ‘t Hoff eindigde laatste. Aanstaande vrijdag speelt BSV de tweede ronde van de Keizercompetitie in het clubgebouw aan Rijtuigweg 4.

Schaakprobleem

Het probleem van vorige keer was: wit: Kb1, Dh8, Te1, Th1, Lc4, Pd5, pi: a2, b2, c2 en f3 Zwart: Kf8 Dd4, Ta8, Tf7, Pg8, Ld7, pi: a6, b5, f5 en g7. De opgave luidde: hoe geeft wit mat in 3 zetten. De oplossing: 1. Dxg8+ Kxg8 2. Pe7+ Kf8 3. Th8++. Het witte paard dat op de tweede zet op e7 wordt gezet kan niet geslagen worden vanwege de penning van de toren door de loper.

Het nieuwe probleem, zie diagram, is pittig. De opgave is: hoe geeft wit mat in 3 zetten. [l]