Lezing: Bevrijdingskinderen, maar vader onbekend

BERGEN OP ZOOM - De lezing 'Bevrijdingskinderen, maar vader onbekend' wordt gehouden op dinsdag 22 oktober van 14.00 tot 16.00 uur. Zaal op vanaf 13.45 uur. Pauze +/- 15.00 uur met een gratis kopje koffie. De lezing wordt gehouden in de kelder van het Koetshuis, Markiezenhof Bergen op Zoom, Westbrabants Archief te Bergen op Zoom, Hofstraat 2b. De organisatie is in handen van de Nederlandse Genealogische Vereniging. De lezingen wordt verzorgd door Els Leijs, familiedetective.

De manschappen die ons land van het juk van de Tweede Wereldoorlog bevrijdden werden warm onthaald. Eindelijk feest, na alle ontberingen onder het Duitse regime. In de weken na de bevrijding krijgt het leven langzaam weer kleur en gebeurt het onvermijdelijke. Talloze meisjes worden verliefd op de soldaten van verre.

Als de manschappen verder trekken worden de gevolgen van deze prille liefdes zichtbaar. Letterlijk. Duizenden meisjes blijken zwanger te zijn. Naoorlogs Nederland weet geen raad met deze enorme schande. Zwangerschappen worden doodgezwegen, meisjes worden naar het klooster gestuurd, illegale abortussen worden uitgevoerd, kinderen worden door opa en oma opgevoed of ter adoptie aangeboden. Deze bevrijdingskinderen hebben ieder hun eigen verhaal vol pijn, gemis, schaamte en de leugens die ze levenslang met zich meedragen. Ze komen vaak door stom toeval achter de waarheid. Bijvoorbeeld via een DNA-test.

De zich snel ontwikkelende DNA-technologie maakt het mogelijk om familie te vinden, ook als er geen naam bekend is. Dit is een doorbraak voor Bevrijdingskinderen of hun familie, die heel graag hun vader, grootvader of zijn familie willen vinden! [l]