Bibliotheek op School geopend op basisschool De Krabbenkooi. FOTO CORNÉ DE WEERT
Bibliotheek op School geopend op basisschool De Krabbenkooi. FOTO CORNÉ DE WEERT Corné de weert

Opening de Bibliotheek op School bij De Krabbenkooi

BERGEN OP ZOOM - Donderdagmiddag 3 oktober werd op basisschool De Krabbenkooi de 10de Bibliotheek op School van Bibliotheek Het Markiezaat geopend.

Het openingswoord werd verricht door Kristel Woestenburg en 4 kinderen die een gedicht voordroegen. Daarna las de Bergse schrijfster Daiënne Merkies een hoofdstuk voor uit haar boek Een vampier van niks, wat de leerlingen natuurlijk straks in hun eigen schoolbibliotheek kunnen lenen! Als laatste namen alle klassen alvast een kijkje in de bieb.

De schoolbibliotheek in De Krabbenkooi beschikt over een eigen ruimte, die is ingericht met nieuwe boekenkasten. Naast een nieuwe, bijzonder aantrekkelijke en helemaal op de interesses van de kinderen afgestemde collectie, is er een digitale omgeving gerealiseerd voor de leerlingen waar ze alle boeken van hun eigen schoolbibliotheek in terug kunnen vinden.

De Bibliotheek op School

Bibliotheek Het Markiezaat is verantwoordelijk voor de implementatie en uitvoering van de Bibliotheek op School. De Bibliotheek op School is één van de programmalijnen binnen het programma Kunst van Lezen waarbij bibliotheek en school een meerjarige samenwerking aangaan rondom lezen en mediawijsheid. Jaarlijks worden alle activiteiten vastgelegd in een lees- en mediaplan waarin onder andere de doelen worden bepaald aan de hand van gemonitorde resultaten. Dit zorgt eveneens voor borging in het beleidsplan van de school.

Meer lezen, beter in taal

Veel scholen zijn actief bezig met het maken van taalbeleidsplannen die maatregelen bevatten om de taalontwikkeling van hun leerlingen te stimuleren. Een belangrijk doel daarbij is het leesplezier van kinderen te vergroten en ze daarmee te stimuleren om meer te lezen, op school maar ook thuis!

Bibliotheekpas

Natuurlijk kunnen alle kinderen met hun bibliotheekschoolpas lenen in de schoolbibliotheek. De leesconsulent van Bibliotheek Het Markiezaat, Ingrid de Graaf, werkt in het project de Bibliotheek op school nauw samen met het team – alle leerlingen – en de ouders! [l]