Pastoraal hoekje

In het voetspoor van Benedictus en Johannes XXIII

Daags na het feest van Johannes XXIII op vrijdag 11 oktober gaan we met ruim 100 pelgrims als bisdom Breda op bedevaart. Deze keer gaan we ons verdiepen in het gedachtengoed van Benedictus, de grondlegger van het monnikendom in Europa en Johannes XXIII (voor ons beter bekend als paus Roncalli). Het is altijd een bijzonder gebeuren samen op weg gaan en iets van je diepste zijn te mogen delen met elkaar.

We bezoeken de grot van Subiaco, waar Benedictus zijn opdracht helder voor ogen kreeg. Tevens wordt daar de oudste afbeelding van Franciscus van Assisi bewaard. Ook vieren we eucharistie in het beroemde klooster van de Monte Casino. Het ziet uit als een vesting boven op een berg. Tijdens de oorlog is het helemaal verwoest, maar opnieuw opgebouwd.

Op de terugweg gaan we naar Sotto il Monte ( Zoom op de Berg). Hier bezoeken we het geboortehuis van Angelo Roncalli. We zullen de steen zien die Bergen op Zoom geschonken heeft in ruil voor de steen die de paus van zijn geboortehuis aan het Roncalli scholengemeenschap geschonken heeft evenals de toestemming zijn naam aan de school te verlenen.

Het is een vriendelijk landbouwdorpje in de buurt van Bergamo. Hier liggen de wortels van de man, die onze kerk een hele andere kleur gaf.

Ik ben benieuwd hoe we terugkomen als we letterlijk een week in hun voetsporen gaan.

Vrede en Alle Goeds

pastoor Paul Verbeek [l]