Jan van Wijk presenteert een nieuw boek over 'zijn' Bergse monumenten FOTO REMKO VERMUNT
Jan van Wijk presenteert een nieuw boek over 'zijn' Bergse monumenten FOTO REMKO VERMUNT Foto: Remko Vermunt

Jan van Wijk brengt hulde aan Bergse monumenten

BERGEN OP ZOOM - Jan van Wijk presenteert op zaterdag 2 november zijn nieuwste boek: Bergse monumenten. Het boek is een eerbetoon aan 'beeldbepalende mensen' die zowel voor de stad als voor hemzelf veel betekenen. "Het zijn allemaal veelzijdige mensen die met een enorme gedrevenheid zich hebben ingezet voor de stad. Dit zijn de mensen die hun talenten optimaal hebben benut en daar heb ik respect voor. Daarom deze huldeblijk."

DOOR REMKO VERMUNT

Jan van Wijk is met recht een bekende Bergenaar te noemen. Zo is Van Wijk actief bij de O.L.V van Lourdeskerk, hij is betrokken bij de Maria Ommegang, voorzitter van de lokale VVD-fractie én hij is voorzitter van het landelijke Sint Nicolaas Genootschap. "Maar, dit boek gaat niet over mij", zegt hij al snel. "Het gaat over 44 mensen die iets betekend hebben voor deze stad." Van Wijk is zo'n twee jaar geleden begonnen met het boek. "Toen had ik een lijst met wel tweehonderd namen in gedachten, maar dan zou het boek te dik én te duur worden. Daarom is uiteindelijk een selectie gemaakt van 44 personen."

Selectie

Volgens Van Wijk mag er soms wel iets langer bij een monument worden stilgestaan. Ook als het gaat om een menselijk monument. "De mensen die in dit boek voorbijkomen hebben het fundament gelegd van wat er nu allemaal in de stad gebeurd." Omdat er toch een selectie moest komen van al die mensen, heeft Van Wijk gekozen voor vier clusters. Zo komen er mensen aan bod vanuit de kerk, de Maria Ommegang, de politiek én uit het culturele veld. "Daar ligt mijn hart."

Cultureel hart

Eén van de mensen die geportretteerd wordt in het boek is Louis van de Laar. "Dat is de enige burgemeester die aan bod komt in het boek", legt de schrijver uit. "Maar, hij is niet alleen burgemeester geweest. Hij had ook een groot cultureel hart. Hij was musicus en ik heb hem wel eens zien spelen, maar ik heb hem ook wel eens een vergadering zien leiden. Mijn vader was raadslid toen hij burgemeester was, ik heb hem dus ook wel eens mogen spreken." Die gesprekken hebben indruk gemaakt op Van Wijk. "Soms zegt iemand iets tegen je, wat dan enorm blijft hangen. Dat gebeurde ook bij Louis van de Laar."

Gedrevenheid

Wie de selectie ook heeft gehaald is Arnoldus Asselbergs. "Hij was de eerste grote industrieel in Bergen op zoom, maar hij was ook handelaar. Een gedreven ondernemer mét een sociaal hart." Van Wijk heeft vroeger wel eens in de Arnoldus Asselbergsstraat gewoond en op de plek waar nu het Hof van Asselberg staat, heeft hij vroeger nog gespeeld. "Er zijn dus veel redenen waarom hij in het boek staat." Hoewel het om 44 bijzondere mensen gaat, hebben ze allemaal iets gemeen. "De mensen in het boekje zijn allemaal overleden, maar bovenal waren het veelzijdige mensen met een enorme gedrevenheid."

Opbrengst

Het boek 'Bergse Monumenten' wordt op zaterdag 2 november gepresenteerd in Den Enghel. "Ik heb bewust gekozen voor die datum omdat het dan Allerzielen is. Dat is een mooi moment om stil te staan bij deze Bergse monumenten." De presentatie begint om 15.00 uur en is in handen van Peter Witjes. Het koor van de O.L.V van Lourdeskerk zal twee nummers ten gehoren brengen én er wordt wat verteld over de totstandkoming van het boek. De kosten voor het boek bedragen tien euro. De opbrengst wordt gebruikt om de drukkosten van het boek te bekostigen en de rest van het geld gaat naar het goede doel: Stichting Vrienden Hospice de Markies. "Het boek is een eerbetoon aan mensen die overleden zijn. In het hospice zitten mensen die in hun laatste fase zitten. Het zijn mensen die een monument in wording zijn. Daarom leek dit me een passende bestemming." [l]