Afbeelding
Dick Vermaas Fotografie

Spetterende apotheose bij Supersumcyclus

BERGEN OP ZOOM - Er vloeide zondagavond bij de negende en laatste voorstelling van openluchtspektakel Supersum menig traantje. Over de wangen van geƫmotioneerde Canadese bezoekers, maar ook spelers en medewerkers van De Vierschaar lieten hun waterlanders de vrije loop.

De eersten raakten ontroerd bij het horen van hun prachtig vertolkte volkslied, de anderen omdat het veelgeroemde Supersum er naar het zich laat aanzien voorgoed op zit. Sprak de staande ovatie van het publiek voor de cast van 130 spelers en figuranten al boekdelen, het klaterend applaus toen de crew onder leiding van regisseur Arthur van Broekhoven op het podium verscheen, mocht er ook zijn.

Supertrots

Zo beleefde Supersum een spetterende apotheose ten overstaan van 1300 bezoekers op de tribunes, onder wie zo'n tweehonderd Canadezen en gemeentebestuurders uit de drie gemeenten op de Brabantse Wal. Supersum, dat gaat over de bevrijding van Bergen op Zoom in oktober 1944, trok bijna elfduizend bezoekers. Dat komt neer op een gemiddelde bezetting van meer dan negentig procent. "Een resultaat om supertrots op te zijn", aldus voorzitter Marco Duijvelaar. "We wilden er vanwege 75 jaar bevrijding per se iets heel bijzonders van maken. Met de voorbereidingen ervan zijn we drie
jaar bezig geweest. Als je dan hoort en leest hoe enorm goed Supersum wordt gewaardeerd, dan doet ons dat erg goed."

Nieuwe missie
De Vierschaarvoorzitter ziet Supersum als een teamprestatie van cast en crew. "Ongeveer 250 mensen hebben er kei- en keihard aan gewerkt. Maar het zou zonder de support van onze sponsoren, groot en klein, de gemeente, de media en de bezoekers nooit zo'n succes zijn geworden. We beschouwen dit als een geweldige blijk van vertrouwen waarop we in de toekomst verder kunnen bouwen". De Vierschaar heeft overigens nog geen concrete plannen voor een opvolger van Supersum. "Eerst wilden we Supersum tot een goed eind brengen. In die opdracht zijn we geslaagd. Daarover gaan we even nagenieten voordat we ons serieus buigen over een nieuwe missie."