Bert van den Helder tweede op NK LightVerse

BERGEN OP ZOOM - Op zondag 27 oktober werd onder de noemer 'Lichtvoetig' het NK LightVerse gehouden in Emmen. Organisator is Taalpodium STEM. Bert van den Helder uit Bergen op Zoom heeft daar de tweede prijs binnengehaald.


Tijdens het kampioenschap zijn drie hoofdzaken van belang: het gedicht, de manier waarop het gedicht wordt voorgedragen en het plezier dat wordt beleefd. De jury is zo samengesteld dat zowel vormvaste als vrijere gedichten een kans maken. Bij de waardering van de voordracht speelt mee hoe de dichter het publiek weet mee te krijgen. kort samengevat wint de leukste dichter met de leukste gedichten.
Bert van den Helder (1960) is geboren in Amsterdam maar woont al meer dan 35 jaar in West-Brabant. Met een opleiding analytische chemie en een loopbaan in de plasticsindustrie is hij een echte bèta. Dat juist hij zoveel interesse in de poëzie heeft en deze met veel plezier schrijft is voor zijn omgeving nog steeds een hele verrassing. Trouwens, hijzelf staat er ook van te kijken. Hartelijk gefeliciteerd Bert!
Vorig jaar kwam zijn eerste bundel uit met de titel: 'Een jaar is vier kwartaal in tweeënvijftig lichte gedichten'. Het is een optocht van gebonden sonnetten, vrolijke kwatrijnen, vrije verzen en alles wat daar tussen zit. Maar wat de lezer vooral zal opvallen zijn de humoristische kwinkslagen. De meest gehoorde reacties zijn dan ook: 'Verrassend', 'Op het verkeerde been', en 'Ja, zo kan je het ook zien.'


Spaarzegeltjes
De juffrouw van de kruidenier
vraagt of ik zegels spaar.
Ik lik ze op een formulier
en breng dat terug bij haar.
Het lukt me ondertussen
om een afspraakje te maken.
Dan proef ik hoe haar kussen
naar die kassazegels smaken. [l]