CDA is verbaasd over kap monumentale eiken

HALSTEREN - De lokale CDA-fractie is verbaasd over de kap van enkele monumentale eiken nabij de Kastanjelaan in Halsteren. "Via een bezorgde inwoner hebben wij vernomen dat er een groep zomereiken die het voormalige Testersbaantje/Sasbaantje omzoomde zijn gekapt", meldt Erik Verbogt namens de fractie.

Bomen zijn volgens Verbogt een gevoelig onderwerp en komen vaak ter sprake in de raads- en commissievergaderingen. "Sinds het uitbreiden van de monumentale bomenlijst in 2016 en de vele vragen is er een bomenwerkgroep in het leven geroepen, waar zich betrokken politici bij kunnen aanschuiven", legt Verbogt uit. In die werkgroep is een kaplijst besproken met daarop zieke en dode bomen. "Echter stonden deze bomen niet op deze kaplijsten." En dat terwijl de bomen wel in 2016 zijn toegevoegd aan de monumentale bomenlijst en dus beschermd zijn. "Het gaat om eiken van meer dan honderd jaar oud."

Verbogt wil dan ook van het college van burgemeester en wethouders weten wat de reden is van de kap van de monumentale bomen. "Waarom zijn deze bomen niet besproken tijdens het laatste overleg van de boomwerkgroep, wat normaal altijd gebeurd bij een eventuele kap van monumentale bomen én is de monumentale bomenlijst wel duidelijk genoeg bekend op het stadskantoor?" [l]