Naamloos doek, Mart Franken.
Naamloos doek, Mart Franken. Markiezenhof

Schilderij Mart Franken nieuwe aanwinst Markiezenhof

BERGEN OP ZOOM - Het schilderij van Mart Franken, een portret geïnspireerd op het werk van de grote meester Rembrandt, is sinds kort te zien in het Markiezenhof. Het werd ooit meegenomen naar het programma Tussen Kunst & Kitsch waar zelfs gedacht werd dat het een onbekend werk van de meester zelf was. Bovendien was het doek te zien in het Rijksmuseum bij de tentoonstelling ‘Lang Leve Rembrandt’ in 2019. Het Markiezenhof heeft het portret onlangs aangeschaft, voor de nieuwe vaste opstelling.

Het naamloze doek van Mart Franken was te zien op de eregalerij van het Rijksmuseum. ‘Lang Leve Rembrandt’ werd gehouden in de Philipsvleugel van het Amsterdamse museum. Er werden kunstwerken tentoongesteld geïnspireerd op de grote schilder, wiens 350ste sterfdag werd herdacht. Maar liefst 693 kunstwerken waren te bewonderen van basisschoolleerling tot gevestigd kunstenaar.

Mart Franken maakte het werk jaren geleden tijdens een cursus ‘oude technieken’, om zijn leerlingen te laten zien hoe je een oude meester kunt namaken. Om het doek oud te laten lijken werd de achterkant door Mart bewerkt met thee en houtskool.

Het is een doek met een verhaal in alle opzichten. Een leerling nam het schilderij mee naar het tv-programma Tussen Kunst & Kitsch. Er werd toen zelfs gedacht dat het om een onbekend werd ging van de 19e-eeuwse meester zelf. Mart Franken kan er natuurlijk om lachen, zeker omdat het op dat moment slechts drie weken oud was.

Nieuwe aanwinst Markiezenhof

Het werk zonder titel, is onlangs aangeschaft door het Markiezenhof. “Wij willen het schilderij een mooie plek geven in de nieuwe vaste opstelling”, aldus Jesse van Tetterode, projectleider van het Markiezenhof. Binnen het concept, ‘Publiek Geheim, Geheim Publiek’, past het portret perfect. Je kunt het schilderij van Mart nu bewonderen in de Hofzaal van het Stadspaleis. In november volgend jaar is het werk te zien in de Blauwe zaal van het museum, deze ruimte wordt dan o.a. feestelijk geopend.[l]