Hoe red zwart zich?
Hoe red zwart zich?

Bergs Jeugdkampioenschap schaken van start

BERGEN OP ZOOM - Kampioen Levi Vriens behaalde een moeizame overwinning op Tom Keijzer en lijkt daarmee goed op weg naar een nieuwe Open Bergs Jeugdkampioenschap.

De overige uitslagen waren: Wouter Kunst won van Marieke Luijkx en William van Heerebeek won van Mees Schillemans. De overige partijen worden op een andere dag gespeeld.

Over het BSV–kampioenschap is weinig te melden. Vorige week dinsdag stond in het kader van de schaaklessen voor de opleiding van schaakdocent en vervielen de partijen om het BSV-kampioenschap. Maar deze week zullen waarschijnlijk de laatste partijen van de 1e periode van het BSV-kampioenschap worden gespeeld. En het is spannend, want nog in geen enkele groep is de winnaar bekend.

Het probleem van vorige keer had de volgende stand: Wit: Kg1, Dd1, Te4, Tf1, Lb2; pi: a4, c2, d4, f2, g3, h3 en Zwart: Kf8, Db7, Ta8, Td8, Pg6; pi: a7, e6, f6, g7 en h6. Hoe lost wit de dubbele aanval op loper en toren op? Dat doet hij via La3 schaak. Daarna kan de toren weg of gedekt worden.

Het nieuwe probleem, zie diagram. Zwart staat er niet zo goed voor. Hij staat materiaal achter en er dreigt zelfs mat. Hoe kan zwart dit probleem het hoofd bieden?[l]