Hoe wint wit de zwarte loper?
Hoe wint wit de zwarte loper?

Jeugdkampioen eerste in race om het BSV-kampioenschap

BERGEN OP ZOOM - De drie zaterdagteams van BSV kwamen afgelopen zaterdag in actie. BSV 1 verloor met 2,5-5,5 van Souburg 1. BSV 2 won met 5-3 van De Oude Toren en BSV 3 verloor met 2,5-5,5 van Raadsheer 2. De vrijdag ervoor werd er ook voor het BSV-kampioenschap gespeeld en voor het Open Bergs Jeugdkampioenschap werd de eerste ronde gespeeld.

BSV 1 kon de goede score van de vorige keer tegen Souburg 1 niet herhalen. Alleen Wim van Dijk wist voor de Bergenaren een punt binnen te brengen. Remises waren er voor Arjon Severijen, Semen Minyeyevtsev en Freek Schouten. Verloren werd er door Edwin van Dongen, Marcel van Herck, Oliver de Hert en Hans Nunnikhoven.

BSV 2 speelde net als BSV 3 voor het eerst in dit seizoen en begon met een overwinning tegen De Oude Toren. Winst was er voor René Punt, René Paardekam, Henry Groenveld en Piet Bruys. Remises voor Bas van de Putte en Bart van Kasteren. Peter de Moor en Ronny Liekens verloren.

BSV 3 kon het niet bolwerken tegen De Raadsheer 2. Alleen Hamid Hussein won. Er waren remises voor Robert Kunst, Laurens Quinten en Jan Haverhoek. Verloren werd er door Pieter-Jan Demmers, Danny Lindhout, Alexander van ’t Hoff en Dion Winterberg.

Een wisselend resultaat dus voor de Bergse teams. We zullen u dit seizoen blijven berichten over de verrichtingen van de schaakteams.

Keizercompetitie

Zonder te spelen in de competitie om het BSV-kampioenschap heeft jeugdkampioen Levi Vriens de eerste plaats overgenomen. Dit komt doordat regerend kampioen Erwin Kalle wist te winnen van koploper René Punt.

De overige uitslagen zijn: Peter de Moor-Henry Groenveld 0-1; Martin de Smit-Hamid Hussein 0-1; Robert Kunst-Bas van de Putte 0,5-0,5 Kees de Looff-Jan Haverhoek 1-0; Adri Geelhoed-Henk van Houten 0-1; Frans Hellemons-Bart van Kasteren 0-1 en Karen Galustjan-Alexander van 't Hoff 1-0.

Met deze uitslagen is de stand bovenin na ronde 6: 1. Levi Vriens; 2. Erwin Kalle; 3. René Punt; 4. Hamid Hussein; 5. Peter de Moor.

Probleem vorige week

Vorige week was er het volgende probleem: Wit: Kb1, Db4, Td4, Lf1; pi: a2, b2, c2, g2 en h2. Zwart: Kc7, De7, Ta8, Pa5 pi: a7, b6, c6, g4 en h5.

De opgave was: 1. hoe kan zwart winnen; 2. als wit niet Td6-d4 had gespeeld, had hij zich kunnen redden? Het lijkt dat zwart c5 kan spelen en dat dan de toren verloren gaat, maar dat is slechts schijn. Wit kan namelijk Dc3 spelen en dan staat de pion gepend. Daarom is de beste zet 1. ….Dxb4 2. Txb4 Te1 en door de dreiging van mat achter de paaltjes verliest wit zijn loper.

Probleem deze week

Het nieuwe probleem, zie diagram, was een stelling die de cursisten voor de opleiding van schaakdocent onlangs kregen voorgelegd. Wetende dat, ondanks dat het moeilijk is, je met koning, loper en paard kan winnen van koning alleen, is het probleem duidelijk. Wit moet de zwarte loper zien te vangen. Ziet u hoe?[l]