De componist toegejuicht door het publiek.
De componist toegejuicht door het publiek.

Ontroerende stilte na 'Annelies'

BERGEN OP ZOOM - Je kon een speld horen vallen na de laatste tonen van orkest, koor en sopraansoliste Josefien Stoppelenburg bij haar vertolking van Annelies, een oratorium dat gebaseerd is op het dagboek van Anne Frank. Velen van de meer dan 500 aanwezigen waren ontroerd door de ragfijne tonen van de soliste, de meesterlijke inbreng van het grote orkest, het sterk optredende Concertante Soloists Ensemble en niet te vergeten van het geïnspireerd zingende Concertkoor, het geheel overtuigend gedirigeerd door Andre Telderman.

Het donderend applaus dat daarna losbarstte, werd duidelijk gevoeld als verlossing van de opgebouwde spanning gedurende het feitelijk, trieste levensverhaal van Anne Frank, dat zo meesterlijk muzikaal was vertolkt. Dat de speciaal voor dit herdenkingsconcert uit Londen overgekomen componist James Whitbourn bijna bedolven werd onder bloemen en applaus als waardering voor zijn prachtige muziek, was dan ook zeker op zijn plaats.
Het programma waarvoor artistiek directeur Alex Vermeulen had gekozen, was opgebouwd uit vier werken uit Whitbourns oeuvre. Voor de pauze klonken een prachtig Adagio voor orkest, de hymne The Voices Stilled in War (een Nederlandse première) én het ontroerende Requiem met een voortreffelijke Ties Mellema als solist op de sopraansaxofoon. Een uitzonderlijke keuze - door James Whitbourn zelf gekwalificeerd als visionair - die meer dan geslaagd werd ingevuld. Het geheel leverde een bijzonder concert op en een sfeer die door vele bezoekers met woorden als: “ontroerend, wat mooi en fantastisch”- werd gewaardeerd.
Ook de aanwezige ambassadeur van Canada, mevr. Lisa Helfand en wethouder van Cultuur van Bergen op Zoom, mevr. Annette Stinenbosch waren zichtbaar ontroerd en spraken zich lovend uit over het hele concert. Velen maakten na afloop gebruik van de mogelijkheid om ongedwongen met componist James Whitbourn op de foto te gaan en/of het zeer fraaie programmaboek te laten signeren.

Jubileum
Al met al opnieuw een zeer geslaagd concert van Hét Concertkoor dat zich nu gaat opmaken voor het 25 jarig jubileum dat met een groots concert in theater de Maagd op zaterdagavond 7 december a.s. feestelijk gevierd gaat worden. [l]