Promotie foto A Chump At Oxford.
Promotie foto A Chump At Oxford. onbekend

Laurel en Hardy nog steeds een succes

BERGEN OP ZOOM - Op vrijdagavond 15 november is er weer een Laurel en Hardy filmavond bij Stichting Facilitair Bedrijf in de Blokstallen in Bergen Op Zoom. Rond de klok van acht uur zullen er weer films vertoond worden, met voldoende pauzes om eens gezellig te socializen.

Als eerste wordt er een Stan Laurel solo vertoond. Ook al is “Get Em Young” uit 1926 geen Laurel en Hardy film, het is er wel eentje die uit historisch oogpunt, een keerpunt zou worden in de carrière van Laurel en Hardy. De rol van de butler zou weggelegd zijn voor Oliver Hardy, maar toch is het Stan Laurel die de rol van butler op zich nam. Laurel werkte als regisseur voor deze film en moest Oliver Hardy vervangen die ernstig zijn arm verbrand had. Dit betekende dat Laurel na een lange afwezigheid weer voor de camera ging werken en de weg vrij was om samen met Oliver Hardy samen in films te verschijnen.

Orvid en zijn valet Summers (Stan Laurel) reizen naar huis op een oceaanlijner. Orvid wordt verliefd op een jonge dame aan boord van het schip, waar zij gaan trouwen. Thuis wacht er een erfenis van een miljoen, onder voorwaarde dat Orvid getrouwd is voor zijn één en dertigste verjaardag. Zijn advocaat heeft ondertussen heeft een huwelijk geregeld, alleen voor het krijgen van de erfenis. De nieuwe bruid beschuldigt Orvid van bigamie en gaat er vandoor. Er moet een bruid geregeld worden en uiteindelijk moet Summers die rol op zich nemen.

Dat een vriendschap hebben met Stan en tegelijk een goed huwelijk houden met je vrouw eigenlijk onmogelijk is, wordt duidelijk in Their First Mistake uit 1932. Ollie probeert met een smoes het huis te verlaten om met Stan op stap te gaan. Dat wordt ruzie in huize Hardy. Stan komt op het idee om een baby te adopteren, zodat mevrouw Hardy zich daarop kan concentreren en Ollie de tijd heeft om op stap te kunnen gaan met Stan. Ollie ziet dat plan wel zitten.

Hoofdfilm
De hoofdfilm is A Chump at Oxford uit 1940. Stan en Ollie proberen met diverse baantjes hun hoofd boven het water te houden. Na hun baan als butler en dienstmeisje verloren te hebben, is er nog werk als straatvegers. Tijdens hun pauze vangen zijn per ongeluk een bankrover op de stoep van een bank. Als dankbaarheid krijgen de heren iets wat ze nodig hebben, een goede studie om een baan te vinden. De universiteit in Oxford in Engeland is het beste wat er geboden kan worden.

Dit alles en nog veel meer is te zien in Blokstallen 3 in Bergen Op Zoom. De filmavond begint rond 20.00 en zal eindigen tegen middernacht. Meer informatie op www.jitterbugstent.nl [l]