Ambrosius X en de nar FOTO JAN DIRK HUIJSER
Ambrosius X en de nar FOTO JAN DIRK HUIJSER Foto:

Ambrosius X daalt neer uit de ruimte

HALSTEREN – Het was nat en kil op de avond van d’n elfde van d’n elfde in Halsteren. Dat was voor een groot aantal kinderen geen reden om niet mee te lopen in de lampionoptocht van de Sint Maartenschool naar het beeld van de Spinool op het Burg. Mastboomplein. Daarmee leverden zij hun bijdrage aan het begin van de Vastenavend. Opvallend was dat er 2 ruimtevaarders in de lampionoptocht meeliepen. Aangekomen bij de Spinool werden de kinderen feestelijk ontvangen door de hoogwaardigheidsbekleders van de Stichting Alterse Carnaval, die er meteen een leutige boel van maakten.

DOOR JAN DIRK HUIJSER

Het carnavalsseizoen start zoals gebruikelijk op d’n elfde van d’n elfde, daar 11 van oudsher het gekkengetal van de zotten en de dwazen is. Traditiegetrouw worden een aantal leutige plechtigheden verricht, zoals bijvoorbeeld het feestelijk begroeten van nieuwe hoogwaardigheidsbekleders. En dat zijn er nogal wat, een nieuwe Grootste Boer, een nieuwe Veldwachter, die ook nog eens een nieuwe adjudant meebracht. Maar voor alle aanwezigen was de grote vraag ‘wie wordt onze nieuwe Prins?’.

Hulp van de astronauten

De voorzitter van de Stichting Alterse Carnaval gaf aan dat eigenlijk alleen de initialen van de nieuwe Prins bekend waren, nl. AP, of zoals hij zei: “aeh pieh, vergelijkbaar met ieh tie uit de gelijknamige film ET”. Een gezicht kende hij niet maar zou de nieuwe Alterse Prins (AP) wellicht uit het onmetelijke heelal komen? Gelukkig waren er de twee ruimtevaarders die vanuit de lucht de zaken beter hadden kunnen bekijken. “Wij weten welk gezicht bij deze initialen hoort”, stelde een van de ruimtevaarders, “sterker nog, we hebben hem hier rond zien lopen”. De astronauten in hagelwit ruimtepak mengden zich onder de aanwezigen en brachten de nieuwe prins naar de Spinool. Niemand minder dan Nathan van Kaam is Prins Ambrosius X. De prins moest direct een aantal plichtplegingen ondergaan, zoals het verwisselen van z’n kledij van de Bouwclub naar de officiële prinsenkleding en het omhangen van de ketting. In zijn eerste toespraak gaf Ambrosius X aan dat het voor hem een jongensdroom was om Prins te worden en dat hij zijn uiterste best ging doen, samen met zijn gevolg, om er een buitengewoon leutige periode van te maken. De start van het carnavalsseizoen werd afgesloten met de traditionele negensprong voor jong en oud.

Kennismaking met Prins Ambrosius X

Prins Ambrosius X staat in het dagelijks leven bekend als Nathan van Kaam, 26 jaar en docent Bouwkunde. “Ik ben geboren en getogen in Halsteren”, vertelt hij, “en heb van kinds af aan in Altere carnaval gevierd”. Nathan vervolgt: “het is altijd mijn droom geweest om ooit eens Prins Carnaval in Altere te zijn”. Nathan werd pal voor de kerstvakantie benaderd voor deze erefunctie, veel bedenktijd was niet nodig. “Ik ken veel mensen in Halsteren”, zegt hij, “maar ik ben niet echt bekend”. “Het programma moet in details nog uitgewerkt maar het gaat zoals van ouds weer heel leutig worden”, aldus Ambrosius X, “niet alleen voor volwassenen, maar ook voor de kinderen”. Vanwaar het thema ‘Gif mijn de ruimte’? “Ruimte is een breed en veelzijdig begrip”, stelt hij, “de ruimte in het heelal, de ruimte in een stad etc, maar ook de ruimte om je te ontwikkelen”. Dat zijn wijze woorden die ongetwijfeld gaan zorgen voor een veelzijdig en spetterend carnaval in Altere.