Huldiging debutanten marathon. FOTO AV SPADO
Huldiging debutanten marathon. FOTO AV SPADO AV SPADO

Zeven debutanten gehuldigd bij Marathonavond SPADO

BERGEN OP ZOOM - Op dinsdag 12 november zijn de zeven marathondebutanten van 2019 gehuldigd bij de jaarlijkse marathonavond van SPADO.

In 2019 liepen 32 SPADO-leden samen 53 marathons en onder hen waren dus 7 lopers die dat voor het eerst deden. Marathoncoördinator Rob Schmidt lichtte de prestatie van deze zeven debutanten een voor een toe, met foto's, filmpjes, grafieken en achtergrondinformatie.

Rotterdam

Marga Mulders en Shirley Teuns voltoiden hun eerste marathon in Rotterdam, bij warm weer. Marga's tip: "rustig blijven lopen".

Drie SPADO-lopers debuteerden in Eindhoven, ook al met warme omstandigheden. Nick van Dalen, die pas vorig jaar een beginnerscursus bij SPADO had gevolgd, en Jelle van den Berg liepen meteen goede tijden van 3.20 en 3.35u. De derde debutant in Eindhoven, Marijn Verdult startte voortvarend maar ondervond dat het toch een heel eind was: De 'laatste 100m' naar de streep bleek 1,5km lang te zijn, "de zwaarste 100 meter van mijn leven".aldus Martijn, die veel steun had gehad van een groep loopvrienden bij SPADO.

Sjoerd de Jong en Colin Touw hadden zich ook samen voorbereid op hun eerste Marathon. Uiteindelijk liep Sjoerd in de regen in Brussel en Colin met prima weer in Amsterdam. met start en finish in het Olympisch Stadion.

Snelste tijden

Ook de jaarlijst 2019 en de snelste man en vrouw van het seizoen zijn nu bekend. Esther van den Berg liep 3.45.39 in Eindhoven en Nick Van Den Bleeken liep 2.42.07 in Etten-Leur, de snelste tijd in zeker 5 jaar.

Enkele bijzondere prestaties van SPADO-leden in 2019 werden op de Marathonavond eveneens uitgelicht: Maykel Herijgers liep de Jungfrau Marathon in de Zwitserse bergen. Henk van der Zande verbeterde in Eindhoven zijn PR met een half uur en haalde daarmee de uitzending van Omroep Brabant.

Nederlands kampioen

Rietje Corstens werd in Amsterdam Nederlands kampioen Marathon in de categorie V70 in een tijd van 4.08.11, wat meteen een clubrecord is. Rob Schmidt (75) trad dit jaar in Rotterdam toe tot het heel exclusieve clubje van lopers die 25x de Marathon aldaar liepen.

Jeroen Janssen tenslotte liep de Great Wall Marathon in China. Zijn 42,2 km ging over ruim 5200 traptreden en "traplopen is wel het laatste wat je op een marathon wilt", aldus Jeroen. Omdat zijn tijd van 6.12 uur de langzaamste van het jaar was, kreeg Jeroen de Rode Lantaarn, een wisseltrofee, mee naar huis. Een beter voorbeeld van "Last but not least' is er wellicht niet te vinden.

Voorafgaande aan de marathonavond was er een gezamenlijke training voor alle loopgroepen en een fotomoment. [l]