Tetrapanax
Tetrapanax Van der Hucht

Geslaagde herfstwandeling

BERGEN OP ZOOM - Wat een prachtige dag was het zondag 17 november op Landgoed De Hertgang. Een mooiere dag voor een herfstwandeling kon je je niet wensen. En zo dachten de 55 bezoekers er ook over. De zon liet het geel, rood en roestbruin van het verkleurende gebladerte prachtig uitkomen: een lust voor het oog.

Met Hans Remijnse, voorzitter van de Stichting Landgoed De Hertgang als gids, wandelden de bezoekers langs de diverse tuinen van het landgoed en door het arboretum. Bij veel bomen en struiken werd de aandacht op een bijzonder detail gevestigd, viel er een leuke anekdote te vertellen of werd de naam van de betreffende boom of struik verklaard.

Een blikvanger was de Tetrapanax payrifera, die in het Nederlands gelukkig een wat makkelijker naam heeft: papierplant of rijstpapierplant. De enorme diep ingesneden bladeren kunnen met gemak een diameter van ruim een meter bereiken. Heel bijzonder is het dat deze Tetrapanax bloemknoppen laat zien: in ons klimaat kan het vele jaren duren vooraleer je een exemplaar in bloei ziet.
Die naam papierplant of rijstpapierplant draagt de plant natuurlijk niet voor niets: in het land van herkomst, China, werd de plant gebruikt om er hele dunne vellen papier van te maken. Als de plant volgroeid is, wordt de stam in stukken gesneden. Met een scherp instrumentje wordt het merg uit de stam gehaald en tot hele dunne vellen papier gevormd. Al eeuwenlang worden deze vellen gebruikt bij het maken van waterverftekeningen.

Ook werd er - onder andere, want er viel héél véél te vertellen - stilgestaan bij de Parrotia persica (Perzische ijzerhoutboom) en de Ginkgo (Japanse notenboom). Enkele bezoekers vroegen nog naar de bekende zakdoekjesboom (Davidia involucrata), maar daarvoor moeten we wachten tot volgend jaar. Die tovert pas in april-mei z’n zakdoekjes tevoorschijn. Een goede reden dus om ook in het voorjaar naar De Hertgang te komen. Geïnteresseerd in het Landgoed dat gelegen is aan de Klaverblokken 18 in Halsteren? Schrijf u dan in voor de Nieuwsbrief op www.dehertgang.nl. [l]