Afbeelding
Foto:

Wie geeft wie een cadeautje?

BERGEN OP ZOOM - Het contact met bezoekers uit allerlei windstreken is een van de "beloningen", die je als stadsgids krijgt. Mensen met verschillende achtergronden, uit verschillende landen, met verschillende interesses rondleiden, maakt het werk van de stadsgids niet alleen afwisselend, maar het verrijkt je ook.


Sommige bezoekers blijven je nog lang bij. Zo ook een Canadese familie, die ik rond mocht leiden in de Gevangenpoort: we hadden de Poort net geopend en de vlag uitgehangen, toen er een mevrouw binnenstapte en in gebroken Nederlands vroeg of ze een rondleiding kon krijgen. Als kind was ze vanuit Bergen op Zoom met haar ouders naar Vancouver verhuisd en nu was ze terug in haar geboortestad om die aan haar gezin (man en 4 kinderen met aanhang) te laten zien.


Onderweg kwamen de verhalen van de Gevangenpoort (ooit Lievevrouwepoort) tot leven: de verdediging van Bergen op Zoom in de 14 e eeuw met de stadsmuren en de 4 poorten, de eeuwenoude inscripties in de houten deuren, de verhalen over de gevangenen, cipier Wessels (die hier ooit met zijn 10 kinderen woonde), het leven in de gevangenis enz. Het gezelschap liep zichtbaar te genieten.


En natuurlijk werden de bezoekers op de foto gezet met de schandkap op hun hoofd: ook de strafwerktuigen maakten indruk! Toen we afscheid namen bedankte de mevrouw me hartelijk en zei: mevrouw u heeft mijn kinderen zo'n mooi cadeautje gegeven. Bij ons in Vancouver dateert het oudste gebouw uit 1910 en u geeft ze 6 eeuwen geschiedenis mee. En dan besef je: voor ons Bergenaren is het heel "gewoon" dat we omringd zijn met al die mooie monumenten, maar zo'n opmerking doet je beseffen wat een voorrecht het is om in deze stad te mogen wonen. En je vraagt je af: wie heeft wie nu een cadeautje gegeven?

Programma december:
8 december: Wandeling Fort de Roovere: Start Schansbaan/Ligneweg om 13.30 uur
21, 22, 26, 28 en 29 december: Winterwandeling, start Oude Stadhuis 15.00 uur. De Gertrudiskerk is elke zaterdag en zondag geopend van 13.00-16.30 uur. Op koopzondagen en tussen Kerst en Nieuwjaar zijn alle monumenten geopend. [l]