Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Onderzoek naar problemen De Schelp is klaar

BERGEN OP ZOOM - De problematiek bij De Schelp had niet voorkomen kunnen worden, maar er is wel (te) lang gewacht met het oplossen van de problemen. Dat blijkt uit de eindrapportage van het onderzoek naar De Schelp.

DOOR REMKO VERMUNT

Zwembad de Schelp moest in maart 2018 halsoverkop de deuren sluiten, nadat uit onderzoek bleek dat er roest in de bouten van de hoofddraagconstructie van het bad zat. Daardoor kon de veiligheid van de bezoekers niet langer worden gegarandeerd. Onderzoekers zijn de afgelopen maanden druk bezig geweest met twee belangrijke vragen. Is er goed omgegaan met informatie over de risico's rondom RVS in zwembaden? En zijn er keuzes gemaakt bij de bouw die invloed hebben gehad op de acute sluiting in 2018?

'Door de betrokken gezagsdragers is direct, passend en adequaat
gereageerd'

Materiaalkeuze

Van dat laatste lijkt in eerste opzicht geen sprake. Er is destijds wel bewust gekozen voor RVS, maar de toepassing van RVS was destijds gebruikelijk en voldeed aan de normen. Als er een ander materiaal was gekozen voor de verbindingen in de hoofddraagconstructie, dan was er geen sprake geweest van RVS-spanningscorrosie. Maar, dat is achteraf. De keuze voor RVS bij de bouw van De Schelp is in ieder geval geen bezuiniging geweest, want er hing een flink prijskaartje aan. Dat blijkt uit de eindrapportage van het onderzoek naar De Schelp.

Zwembadklimaat

Een keuze die mogelijk wel – indirect – van invloed was op de acute sluiting in 2018 is de keuze om het budget voor de tweede aanbesteding voor de technische installaties lager vast te stellen dan het budget voor de eerste aanbesteding. Deze bezuiniging heeft mogelijk effect gehad op het zwembadklimaat. "Het is niet volledig uit te sluiten dat hierdoor het zwembadklimaat van De Schelp in de eerste jaren kwalitatief ondermaats was." Een hoge temperatuur en luchtvochtigheid in combinatie met chloordampen kunnen ervoor gezorgd hebben dat de spanningscorrosie in RVS mogelijk versneld is.

Aanwijzingen

Wat wél opmerkelijk is, is dat er al veel eerder aanwijzingen waren die vroegen om aandacht voor de staat van het RVS in de hoofddraagconstructie. Maar, door onduidelijke verwachtingen over de verantwoordelijkheid voor het onderhoud van De Schelp heeft het tot februari 2018 geduurd totdat er daadwerkelijk onderzoek is uitgevoerd naar bouten in de stalen hoofddraagconstructie van De Schelp. "Zodra de uitslag van dit onderzoek bekend werd, was duidelijk dat De Schelp gesloten moest worden omdat de veiligheid van de constructie niet langer kon worden gegarandeerd. Hierop is door de betrokken gezagsdragers direct, passend en adequaat gereageerd door De Schelp te sluiten."

Procedures

Door tekortkomingen in de samenwerking tussen de gemeente en de B.V. van Zwembad de Schelp lijkt dus pas in een laat stadium de juiste informatie op de juiste plek te zijn aanbeland en op waarde te zijn geschat. "Wij stellen vast dat er op papier nauwelijks procedures zijn vastgelegd. Het gaat dan bijvoorbeeld om afspraken over het op gezette tijden betrekken van verantwoordelijken bij de taakuitvoering." Als aanbeveling stellen de onderzoekers dan ook dat er een duidelijke taakverdeling moet komen. Daarbij moeten procedures ervoor zorgen dat de afzonderlijke rollen, taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden naar behoren worden vervuld.

Vervolg

Het onderzoeksbureau heeft de eindrapportage op 26 november toegelicht aan de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders. De behandeling in de raad vindt begin 2020 plaats. In het onderzoek is niets opgenomen over de recente sluiting van De Schelp.[l]