Bergen op Zoom kleurt oranje

BERGEN OP ZOOM - Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen met fysiek of seksueel geweld te maken in haar leven; in sommige landen is dit zelfs 70%. Geweld tegen vrouwen neemt allerlei vormen aan, van huiselijk geweld tot verkrachting en moord.

Ook in Nederland is geweld tegen vrouwen een probleem. Uit Europees onderzoek blijkt dat hier 45% van de vrouwen en meisjes met geweld te maken krijgt. Eén op de tien Nederlandse vrouwen is ooit in haar leven verkracht, één op de vijf is ooit mishandeld door een (ex)partner en meer dan driekwart van de vrouwen en meisjes maakt seksuele intimidatie mee. Met de wereldwijde Orange the World campagne wordt aandacht gevraagd voor de strijd tegen dit geweld. Ook Bergen op Zoom doet met deze campagne mee.

Aftrap campagne
De Soroptimisten, de gemeente Bergen op Zoom en iNQ Events hebben de handen ineengeslagen om van 25 november tot 10 december (van de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen tot de Internationale Dag van de Rechten van de Mens) meerdere gebouwen oranje te laten kleuren. Het oude Stadhuis, de Maagd en de Gevangenepoort zullen oranje aangelicht worden in die periode. De kleur oranje staat voor de dageraad; het aanbreken van een hoopvolle toekomst zonder geweld tegen vrouwen en meisjes. Sinds 2014 is het oranje uitlichten van landmarks een onderdeel van 'Orange the World'. In dat jaar deden bijvoorbeeld Time Square, Empire State Building en de piramides en sfinx in Caïro mee. Inmiddels worden in meer dan 100 landen verschillende landmarks oranje uitgelicht.
Op maandag 25 november om 20.00 uur vond de aftrap van de campagne plaats bij het oude Stadhuis op de Grote Markt. Hierbij was tevens wethouder Annette Stinenbosch aanwezig.

Krachten bundelen
Over Soroptimist International club Bergen op Zoom: Soroptimist International, waarvan club Bergen op Zoom e.o. deel uitmaakt, is een internationale serviceorganisatie van vakvrouwen. Zij bundelen hun krachten voor met name de minder kansrijke vrouwen en kinderen over de hele wereld. De Soroptimisten ondersteunen lokale, nationale en internationale projecten. Dat doen ze door zelf de handen uit de mouwen te steken, hun netwerk in te zetten en/of door fondsen te verwerven. Er zijn wereldwijd 95.000 Soroptimisten verdeeld over 3100 Clubs in 130 landen. Voor meer informatie, zie: www.soroptimist.nl. [l]