Pastoraal hoekje

Eerste lustrum voor Maria die de knopen ontwart

Op zondag 8 december om 19.00 uur vieren we voor het vijfde jaar het feest van Maria die de knopen ontwart. We doen dat met een feestelijke eucharistieviering in onze St.-Gertrudiskerk.

Dit feest is op initiatief van paus Franciscus. Tijdens zijn verblijf in Duitsland in de jaren 80 vorige eeuw kwam hij in aanraking met deze beeltenis van Maria in Augsburg.

Alles waarmee mensen in de knoop kunnen geraken leggen ze neer bij Maria. Zij zal ons helpen met het ontwarren. In onze viering wordt iedereen uitgenodigd om na de preek met het lint in het boekje naar voren te komen en daarin een knoop of knopen te leggen voor dingen of situaties waarmee men in de knoop zit. Het lint met de knopen leggen we bij Maria neer. Niemand hoeft uit te leggen aan een ander welke knopen je parten spelen op dat moment.

De handeling kan bevrijdend werken. Ik ben zelf erg geraakt door deze nieuwe devotie omwille van haar eenvoud en directheid.

Ik hoop dat we met velen dit bijzondere feest kunnen en mogen vieren om 19.00 uur in de St.-Gertrusdiskerk. U bent allen van harte welkom!

Pastoor Paul Verbeek [l]