Op weg naar dementievriendelijke (sport) verenigingen

BERGEN OP ZOOM - Eén op de vijf mannen en één op de drie3 vrouwen zal vroeg of laat te maken krijgen met een van de 62 vormen van dementie, waarvan Alzheimer het meest voorkomt, zo is de verwachting, als niet snel een medicijn beschikbaar gaat komen om deze ouderdomsziekte te tackelen. Zet deze ontwikkeling zich door dan zal het aantal zieke mensen explosief stijgen van nu 280.000 naar ruim 500.000 in 2040. In onze persoonlijke omgevingen zullen velen van ons al bekend zijn met deze ziekte.

De tennisverenigingen Smash en LTC de Zoom en Smartlappenkoor Bittere Tranen hebben de handschoen opgepakt en hebben zich de volgende vragen gesteld: Wat gaat deze ontwikkeling betekenen voor onze verenigingen, met zo een groot aantal oudere leden, dat gelukkig ook steeds ouder kan worden, door de goede gezondheidszorg? Moeten we als bestuur en vereniging hier iets mee? “Jazeker”, hebben de besturen uitgesproken. “Wij kunnen onze ogen niet sluiten voor deze ontwikkeling en wij willen zolang als maar enigszins mogelijk is onze leden binnenboord en actief op de baan en op de bühne houden”, zo luidde de conclusie. Deze beleidsbeslissing van het bestuur is ook de algemene ledenvergaderingen van de verenigingen bekrachtigd.

Voorlichtingsbijeenkomsten

Daarop zijn voorlichtingsbijeenkomsten gehouden voor de leden over 'dementie en dan?' Wat is het, wat speelt zich dan bij iemand af, lichamelijk en geestelijk en in bijzonder ook in zijn directe omgeving/gezin? Hoe herkennen we signalen 'dat er iets niet pluis is' en hoe moeten we daarop reageren?

Verdiepen

Vanuit deze bijeenkomsten heeft zich een aantal leden gemeld dat zich verder wil verdiepen in de problematiek en dat vervolgens aangesproken wil worden 'wanneer er iets niet pluis is', met/ bij een van de leden. Deze werkgroep leden zullen vervolgens mee bespreken wat er zou kunnen gebeuren om het betreffende lid zolang mogelijk volledig deel te laten uitmaken van het sociale verband dat de vereniging wil zijn voor haar leden. Zolang mogelijk deel laten nemen aan alle sportieve en sociale activiteiten die plaatsvinden, met ook oog voor de partner thuis, die ontlast kan worden van zorg, omdat de andere leden van de club zorg en aandacht willen opbrengen voor het medelid.

De vrijwilligers van de verenigingen trekken samen op bij het uitwerken van de ambities om te komen tot een dementievriendelijke vereniging.

Trainingen

Ter afronding van het proces vindt er op dinsdag 10 december nog een tweetal trainingen plaats (‘s middags bij Smash en ’s avonds bij Ltc De Zoom), die verzorgd worden vanuit het project Samendementievriendelijk van Alzheimer Nederland, waaraan gezamenlijk een 50-tal belangstellende leden gaat deelnemen en na afloop daarvan worden certificaten uitgereikt en krijgen de verenigingen het predicaat van dementievriendelijke vereniging).[l]