Evert Weys neemt afscheid als wethouder van Bergen op Zoom
Evert Weys neemt afscheid als wethouder van Bergen op Zoom Foto: Hanneke Marcelis

Evert Weys: 'De krab blijft altijd in me zitten'

BERGEN OP ZOOM - Wethouder Evert Weys (46) is afgelopen week voorgedragen als nieuwe burgemeester van Hilvarenbeek. De Koning moet officieel nog akkoord gaan met de benoeming, maar naar alle waarschijnlijkheid wordt Weys op 5 februari 2020 geïnstalleerd als burgemeester van Hilvarenbeek.

DOOR REMKO VERMUNT

Evert Weys werd in januari van dit jaar aangesteld als wethouder van de gemeente Bergen op Zoom. In eerste instantie nam hij tijdelijk de honneurs waar voor Arjan van der Weegen die vanwege ziekte was uitgevallen. "Het was destijds de bedoeling dat Arjan terug zou komen, dus ondertussen ben ik wel rond gaan kijken naar een andere baan", legt Evert Weys uit. "Ik had altijd al de ambities om als bestuurder verder te gaan en toen kwam ik deze vacature voor burgemeester in Hilvarenbeek tegen", gaat hij verder. "Toen bekend werd dat Arjan niet terug zou komen en ik dus officieel wethouder werd, besloot ik de procedure toch verder te doorlopen om te bekijken hoe ver ik zou komen."

Knop omzetten

Op 24 oktober werd bekend dat Evert, samen met nog één andere kandidaat, kans maakte op het burgemeesterschap in Hilvarenbeek. "Maar uiteindelijk koos men toch voor die ander. Dat was even een teleurstelling, maar al snel heb ik de knop omgezet want mijn baan hier bevalt me ook heel goed." Totdat Evert opeens gebeld werd door de voorzitter van de vertrouwenscommissie in Hilvarenbeek. "Ik zat in een vergadering en hij had me vier keer gebeld. Ik dacht: 'Wat moet hij nu nog van mij?' Maar de andere kandidaat had zich teruggetrokken en ze wilden weten of ik nog steeds interesse had." Dat was voor de tweede keer in een korte tijd een knop die omgezet moest worden.

Vertrouwen

"Er waren twee dingen die ik eerst voor mezelf wilde uitzoeken. Wat vindt mijn gezin hiervan? En is er genoeg vertrouwen vanuit de gemeenteraad in Hilvarenbeek, want ik wil niet tweede keus zijn." Dat laatste werd in gesprekken al snel rechtgezet. Weys was volgens hen net zo geschikt als de andere kandidaat. "Ik wilde ook met mijn vrouw overleggen. Zoiets betekent veel voor je gezin, want als burgemeester van een gemeente moet je daar ook gaan wonen. We moeten dus verhuizen naar Hilvarenbeek." Voor de zekerheid ging Weys nog even een kijkje nemen in Hilvarenbeek en de omliggende dorpen én er werd zelfs al even op Funda gekeken. Uiteindelijk werd binnen twee dagen alsnog de knop omgezet en besloot Evert de functie aan te nemen.

Warm bad

Op dinsdag 3 december werd hij officieel voorgedragen als burgemeester van Hilvarenbeek. Alleen de Koning moet dit besluit nog goedkeuren, maar dat is vaak alleen een formaliteit. "Die voordracht was heel overweldigend", vertelt Weys. "Heel bijzonder dat mensen voor je opstaan en beginnen met klappen. Het voelde echt als een warm bad en toen ik uit de vergadering kwam, was mijn telefoon haast ontploft met al die berichten." Als de Koning akkoord gaat met deze voordracht wordt Weys op 5 februari 2020 beëdigd als burgemeester. "Ik ga Bergen op Zoom en de Vastenavend zeker missen", stelt hij. "Maar de komende zes jaar ligt mijn toekomst in Hilvarenbeek."

GBWP

Toch blijft Evert nog wel lid van GBWP. De partij waar hij al sinds 2006 lid van is. "Dat is toch de partij waar ik mijn politieke carrière heb ontwikkeld tot wat het nu is. Ik heb met heel veel mensen mogen werken, waaronder Arjan van der Weegen, Patrick van der Velden en Aydin Akkaya en zij hebben mij enorm veel geleerd." Wie Evert Weys op gaat volgen als wethouder is nog niet bekend. "Er komt nu weer een nieuwe fase aan voor GBWP om na te gaan denken over het proces van opvolging. We zullen dit voortvarend, maar niet overhaast aanpakken", stelt wethouder Patrick van der Velden. De tijd dat Evert Weys nog actief is in Bergen op Zoom wordt dan ook benut om op zoek te gaan naar een nieuwe wethouder. "Het proces zal de komende weken vormgegeven worden en hierin zullen we een aantal stappen moeten doorlopen." Zodra hier meer bekend over is, treedt de partij hiermee naar buiten. [l]

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Bergen op Zoom laat in een persverklaring weten het een mooie kans te vinden voor Evert Weys. Maar, aan de andere kant had het college de samenwerking met Weys ook graag voortgezet tot het einde van deze collegeperiode. "We gunnen het Evert natuurlijk dat hij deze stap in zijn carrière al zo snel kan zetten. Hij heeft ook nooit onder stoelen of banken gestoken dat hij het burgemeesterschap ambieerde. Als dat dan op je pad komt, moet je die kans ook met beide handen aangrijpen", aldus burgemeester Frank Petter.