Hoe wint zwart aan zet materiaal?
Hoe wint zwart aan zet materiaal?

Bergen op Zoomse schaakjeugd te sterk voor Roosendaalse jeugd

BERGEN OP ZOOM - Hebben we u vorige week bericht over het Bergse Jeugdtoernooi, deze week kunnen we u over de massakamp tussen de Bergse en de Roosendaalse schaakjeugd vertellen. Verder nieuws over de eerste ronde van de tweede periode van het BSV-kampioenschap.

Zondag 1 december speelden in het Jan Tinberg College in Roosendaal de Bergse schaakjeugd met hun Roosendaalse tegenhangers. De laatste keer dat deze strijd werd gehouden was 2001, dus 18 jaar geleden. En in totaal was het de derde keer dat de ontmoeting werd gehouden. Bij de eerste twee ontmoetingen, lang geleden dus, was Roosendaal de sterkste gebleken. De Bergse Jeugd heeft nu revanche genomen voor deze twee nederlagen en toegeslagen met een 38-18 overwinning. De wisselbeker is dus nu weer in Bergse handen. Deze wisselbeker werd uitgereikt door de goedheilig man. De Bergse schakers kregen ook een overwinningsschaal uitgereikt. Afgesproken is dat de revanchematch in januari 2021 in Bergen op Zoom zal plaatsvinden als start van het 75-jarig jubileum van de Bergse club.

Afgelopen dinsdag werd de 1e ronde van de 2e periode om het Bergs Jeugdkampioenschap gespeeld. In de koningsgroep waren er overwinningen voor Levi Vriens, Wouter Kunst en Dion Winterberg. In de Torengroep wonnen Evelijne van Schilt, Tom Keijzer en de juist uit de Lopergroep gepromoveerde Tristan Huibregtse. In de Lopergroep wonnen Kevin Huang, Tijn Hoedelmans en Martin Schoones. In de pionnengroep tenslotte wonnen Raoul Eestermans en Bjoyd Duynstee.

Volgende week berichten we u over het Open Bergs Jeugdkampioenschap en natuurlijk weer over het BSV-jeugdkampioenschap.

Vorige week gaven we u het probleem met de volgende stelling: Wit: Kb1, Dg4, Td1, Th1, Lf3, Pc2 en pi: a3, b2, f2, g2 en h2. Zwart: Kd8, Db6, Tb7, Te8, Lc5, Pd7 en pi: a6, b5, c7, f7, g7 en h6. De beste zet is natuurlijk gelijk mat zetten via Dxd7. De dame kan niet geslagen worden omdat het paard gepend staat.

Bij het nieuwe probleem, zie diagram, is de materiƫle stand gelijk: loper en paard zijn net zoveel waard als een Toren en een pion. Zwart is aan zet, hoe kan hij materiaal winnen? Pas goed op, bekijk de verschillende opties! [l]