Hoe wint wit?
Hoe wint wit? Bergen op Zoomse Schaakvereniging

Volop schaakactiviteiten bij BSV

BERGEN OP ZOOM - Afgelopen week werd er weer volop geschaakt door de Bergen op Zoomse Schaakvereniging BSV. In de avondcompetitie verloren BSV A en B, het bekerteam onder 1700 won, en uiteraard is er weer gespeeld voor het clubkampioenschap.

In het BSV-clubkampioenschap won Abdulhamid Hussein van Kees de Looff, Martin de Smit versloeg Pieter-Jan Demmers, en Jan Haverhoek won van Wesley Hopmans. Bart van Kasteren versloeg Adri Geelhoed, Bert van der Linden was te sterk voor Alexander van ‘t Hoff, en Peter Kraaijeveld won van Karen Galustjan.

René Punt staat onveranderd op de eerste plaats. Peter de Moor neemt de tweede plaats over van Erwin Kalle, die nu derde staat. Abdulhamid Hussein behoudt de vierde plaats, regerend jeugdkampioen Levi Vriens staat nog steeds vijfde.

Externe competities

Vorige week maandag 2 december begon in de Avondcompetitie van de Noord-Brabantse Schaakbond met een verliespartij van BSV B tegen het A-team van het Roosendaals Schaakgenootschap. René Punt redde de eer door te winnen, maar Laurens Quinten, Henk van Houten en Alexander van ’t Hoff konden het niet redden tegen hun Roosendaalse tegenstanders. Door dit verlies staat BSV B nu op de voorlaatste plaats.

In dezelfde poule verloor BSV A op vrijdag thuis van het viertal van De Baronie B uit Breda. Rob Hopman-Been, Peter de Moor en Oliver de Hert speelden remise, Bas van de Putte verloor. BSV A staat nu op de vijfde plaats.

Tenslotte speelde het bekerteam van BSV onder 1700 vrijdagavond in Roosendaal tegen het team van De Pion. Robert Kunst verloor zijn partij. Piet Bruys en Henry Groenveld wonnen, Levi Vriens speelde remise. Door deze overwinning is het team door naar de volgende ronde.

Schaakactiviteiten

Rond de feestdagen organiseert BSV diverse bijzondere schaakactiviteiten. Op vrijdag 21 december wordt vanaf 20 uur het jaarlijkse Gongtoernooi gespeeld, ditmaal in Café Het Zwijnshoofd aan de Moeregrebstraat. Leden, oud-leden en belangstellenden zijn van harte welkom.

Op zaterdag 28 december organiseert BSV met Het Markiezenhof van 13 tot 16 uur een schaaksimultaan in de Hofzaal, waarbij meerdere schakers tegelijk ieder een eigen partij spelen tegen dezelfde sterke tegenstander.

Schaakprobleem

Vorige week gaven we u het volgende probleem. Wit: Th1, Tf1, Td3, Pc1 en pi: a2, b2, c3, d4 en f2. Zwart: Kh8, Dg4, Ld6 en pi: a7, b6, d5, e6 en h4. Zwart wint met 1...h3. Er dreigt nu 2...Dg2 mat. Wit zou via 2. Tg3 en de toren tegen de loper te offeren misschien wat langer tegenstand kunnen bieden, maar speelde 2. Tg1 De4+ 3. f3 Df4. Dit dreigt mat op h2 en wit kan dat zonder veel materiaalverlies niet pareren. Zwart won dus.

Het nieuwe probleem kwam uit het BSV-kampioenschap, zie diagram. De vraag is hoe wit had kunnen winnen? U begrijpt het al, de witspeler zag tijdens de partij deze zet niet. U wel? [l]